Sałatka to lekka potrawa stworzona głównie ze świeżych warzyw. Dużą rolę odkrywają tutaj sosy, sery i inne dodatki. Poznaj 6 najsłynniejszych sałatek i delektuj się ich smakiem!
Sałatką możesz zajadać się o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Sałatki oparte na warzywach i owocach są jednym z najlepszych opcji żywieniowych. Bogate w witaminy i wszelkie składniki odżywcze, niskokaloryczne i z wysoką zawartością błonnika. Nic dziwnego, że sałatki są podstawowych daniem w wielu dietach odchudzających oraz zdrowotnych. Jeżeli poszukujesz przepisu na nową, ulubioną sałatkę, spróbuj 6 absolutnych sałatkowych klasyków.
Sałatka grecka – przepis
Sałatka grecka to absolutny klasyk wśród tego typu dań! Klika świeżych składników, dobrej jakości ser feta i doskonała przekąska gotowa! Jak przygotować sałatkę grecką?
Składniki:
- kilka liści zielonej sałaty,
- 2-3 pomidory,
- garść czarnych oliwek,
- 150 g sera feta,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Sałatę opłucz, osącz. Porwij na mniejsze kawałki. Ułóż w salaterce. Obłóż opłukanymi i pokrojonym w cząstki pomidorami, oliwkami i pociętą w kostkę fetą. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.
> Po więcej przepisów na najsłynniejsze sałatki zapraszamy do galerii <
Pamiętaj, że sałatki można dowolnie modyfikować i komponować według własnych preferencji smakowych i alergicznych. Do wybranej kompozycji warzyw i owoców można dodać dowolne przetwory zbożowe, mięsne, z nabiału, orzechy, pestki oraz sosy i dresingi.
Sprawdź też:
- Rukola, roszponka czy radicchio? - 5 przepisów na letnie sałatki
- Witaminowa sałatka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika
- Sałatka z gruszką, orzechami i serem pleśniowym