Z policzkami wieprzowymi jest trochę jak z Yeti. Każdy coś o nich słyszał, ale prawie nikt nie widział. To zdanie prawdziwe przynajmniej jeśli chodzi o młodsze pokolenie, które w większości nie zaznało przyjemności w postaci dostępu do własnej wieprzowiny. 

W marketach policzków wieprzowych właściwie nie ma – by móc cieszyć się ich smakiem najłatwiej jest złożyć zamówienie w dobrym sklepie mięsnym.

Jak smakuje mięso z policzków wieprzowych?

Smak mięsa z policzków wieprzowych może być dla wielu osób zaskoczeniem. Różni się nim od mięsa z łopatki, karkówki czy szynki. Ponadto inna jest także barwa policzków, które z natury po obróbce termicznej są dość ciemne. Ponadto ważne jest ich odpowiednie gotowania. Będą mięciutkie pod warunkiem, że dacie im sporo czasu podczas powolnego duszenia na patelni.

Przepis na smażone policzki wieprzowe

Składniki:

  • Ok. 60 dag mięsa z policzków wieprzowych
  • 3-4 małe cebule
  • 3 liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Odrobina mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej oczyśćcie mięso i zaprawcie je solą. Na ok. 60 dag mięsa powinna wystarczyć 1 łyżeczka soli. Od razu doprawcie je pieprzem, by przeszło przyprawami przez całą noc. 
  2. Zaprawione policzki wyłóżcie na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
  3. Smażcie wstępnie na dużym ogniu z obu stron po kilka minut. Po tym czasie przykryjcie je pokrywką i duście przez kilkanaście minut. 
  4. W tym czasie obierzcie cebule i pokrójcie ją w kostkę.
  5. Po ok. pół godzinie smażenia wrzućcie na patelnię cebulę. Smażcie znów pod przykryciem. 
  6. Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie 3 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Podlejcie zawartość patelni wodą. 
  7. Duście wszystko razem przez kolejne 30 minut pod przykryciem na maleńkim ogniu. Po tym czasie mięso będzie mięciutkie na tyle, że zacznie rozpadać się pod widelcem.
  8. Na końcu zagęśćcie sos odrobiną mąki. 
  9. Podawajcie np. z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.

Smacznego!