Oto 4 pyszne przepisy z czereśniami w roli głównej
Przetwory z czereśni - Kompot z czereśni cynamonową nutą
Składniki:
- kilogram czereśni,
- łyżek cukru,
- laska cynamonu,
- przegotowana woda
Wykonanie:
czereśnie umyj, osącz i rozłóż do 2 litrowych słoików. Do każdego słoika wsyp po 4 łyżki cukru, włóż po kawałku laski cynamonu i wlej wodę, tak by przykryła, owoce. Słoiki zakręć. Ustaw na blasze i włóż do zimnego piekarnika. Podgrzewaj przez 40 minut w temperaturze 120 st C. Piekarnik wyłącz; słoiki zostaw w nim do całkowitego wystudzenia.
Przetwory z czereśni - Konfitura z czereśni z cukrem trzcinowym
Składniki:
- 1/2 kg czereśni,
- 1 kg cukru trzcinowego,
- sok wyciśnięty z cytryny,
- 50 ml wody
Wykonanie:
Czereśnie umyj, osącz i wydryluj. Odciśnij sok i wymieszaj go z wodą i cukrem. Zagotuj mieszając, a z cukier się rozpuści. Gorącym płynem zalej wrzucone do płaskiego rondla owoce. Smaż przez ok. pół godziny często mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Na drugi dzień smaż owoce, ale krócej, ok. 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Następnego dnia dodaj sok z cytryny i znów przesmaż całość. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i ustaw słoik. Zalej je woda, by sięgała do połowy. Postaw garnek na dużym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i gotuj całość przez 20 minut. Zostaw w garnku, aż słoiki przestygną.
Przetwory z czereśni - Nalewka z czereśni na rumie
Składniki:
- 2 kg ciemnych czereśni,
- litr ciemnego rumu,
- ½ kg cukru.,
- laska wanilii,
- kilka goździków,
- 2 kg ciemnych czereśni,
- litr ciemnego rumu,
- ½ kg cukru.,
- laska wanilii,
- kilka goździków
Wykonanie:
Czereśnie umyj, osącz i wydryluj. Wrzuć do dużego słoja. Wsyp cukier, dodaj goździki i przyprawy. Zalej rumem. Słój zamknij; odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 4 miesiące. Co pewien czas wstrząśnij słojem, aby składniki zmieszały się ze sobą. Po tym czasie trunek przefiltruj przez filtr do kawy lub gazę. Rozlej do butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.
Przetwory z czereśni - Frużelina czereśniowa z miodem
Składniki:
- ½ kg czereśni,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 250 ml zimnej wody,
- 5 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Czereśnie umyj, osącz i wydryluj. Przełóż do rondelka, dodaj miód, sok z cytryny i 250 ml wody. Podgrzewaj aż czereśnie zmiękną. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w ¼ szklanki wody. Dodaj do czereśni. Wymieszaj. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przełóż do wyparzonych słoiczków. Słoiki zamknij. Przechowuj w chłodnym miejscu.