Przepisy na sushi

Jak zrobić sushi?

Zrobienie domowego sushi tylko z pozoru wydaje się trudne. Przygotowywanie pysznych rolek musimy zacząć od ryżu. Jaki ryż do sushi wybrać? Przede wszystkim wybierzmy ryż jednej odmiany, będzie smakował lepiej. Użyjmy ryżu krótkoziarnistego – przed ugotowaniem należy dokładnie go wypłukać, tyle razy aż woda zrobi się przezroczysta. Jak ugotować ryż do sushi? Wypłukany ryż zalewamy wodą, w proporcji 1 i 1/5 szklanki wody na szklankę ryżu. Ryż doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika. Gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, nie mieszamy. Po tym czasie wyłączamy gaz i czekamy jeszcze 10 minut, żeby ryż był gotowy. Idealny ryż do sushi powinien być kleisty i łatwo dawać się formować. Aby odpowiednio smakował, ryż musimy zalać zaprawą, przygotowywaną z octu ryżowego, cukru i soli.

Następnie na plastry nori wykładamy nieco ryżu, spłaszczamy go, dodajemy rybę i inne składniki. Całość zwijamy w ciasną rolkę przy pomocy specjalnej maty do sushi. Następnie kroimy na małe kawałki.

Jak jeść sushi?

Jedzenie sushi podlega pewnym zasadom, których warto przestrzegać. Przede wszystkim nie gryziemy kawałków sushi, ale jemy je w całości. Tylko delikatnie zamaczamy je w sosie sojowym, by ryż zbytnio nim nie nasiąknął. Sushi jemy przy użyciu pałeczek – pamiętajmy, by ich nie krzyżować i nie wkładać samych do ust.

Co do sushi? – dodatki

Do sushi podaje się zwykle sos sojowy w małej miseczce. Są jednak i inne dodatki, które warto znać. Należy do nich choćby ostry, zielony korzeń chrzanu w formie pasty, czyli wasabi. Wasabi nakładamy na sushi przed zamoczeniem w sosie sojowym. Do odświeżenia kubków smakowych między kolejnymi kęsami sushi służy natomiast marynowany imbir – uwaga, może być naprawdę pikantny!

Do sushi możemy zaserwować np. zieloną herbatę lub wino. Jakie wino do sushi będzie najlepsze? Wszystko zależy oczywiście od tego, co znajduje się wewnątrz naszych rolek. Inne wino wybierzemy do ryby, jeszcze inne do warzyw. Bezpiecznym wyborem będzie zawsze białe wino, np. owocowy riesling.

Polecane przepisy