Ciasteczka amaretti

9 przepisów

Ciasteczka amaretti to włoski specjał, do którego przygotowania wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Na dodatek wymagają niewielu składników. Ciasteczka amaretti to pyszny i szybki do przygotowania włoski przysmak. Warto ich spróbować i wprowadzić do swojej kuchni, gdyż mogą być nie tylko smacznym i efektownym deserem, ale także świetnym dodatkiem do wytrawnych dań, które na pewno zrobią wrażenie na gościach, jak również członkach rodziny. Czym są i dlaczego podbiły serca Włochów?

Ciasteczka amaretti: co to?

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Sorbet morelowy z karmelem

Przepis na sorbet morelowy z karmelem.

mojegotowanie

Sorbet morelowy z karmelem

Włoskie ciasteczka amaretti znane są również jako makaroniki. Do ich przygotowania potrzeba niewielu składników - w wersji podstawowej wystarczą 4 produkty. Charakteryzują się wyrazistym migdałowym smakiem i dodatkiem likieru amaretto, któremu zawdzięczają swoją nazwę. Choć przepis może nie wydawać się skomplikowany, ci którzy już próbowali się z nimi mierzyć wiedzą, że potrzeba przynajmniej kilku prób, by stworzyć ideał.

Jednak dzięki temu, że ich przygotowanie nie jest czasochłonne, wcale nie musisz spędzać tygodni w kuchni, by stać się specjalistą od amaretti. To ciastka, które z pewnością docenią Twoi przyjaciele i rodzina, szczególnie na wspólnych imprezach, kiedy na zwykłe ciasta nie ma się tak dużej ochoty. Taka przekąska z powodzeniem je zastąpi i rozbudzi ciekawość gości.

Ciasteczka amaretti: skąd pochodzą?

Ciasteczka migdałowe amaretti pochodzą z Włoch, gdzie wypiekano je już w XIII wieku. Wywodzą się z Lombardii, gdzie postanowiono wówczas wykorzystać białka jaj, mielone migdały i miód, by zrobić z nich słodką przekąskę. I choć na początku żywili się nimi głównie ubożsi mieszkańcy Włoch, z czasem zyskały sławę również wśród zamożniejszych Włochów, aż dotarły do pałaców monarchów. Migdałowe makaroniki szybko zyskały wielbicieli również w innych europejskich krajach.

Choć dziś można zjeść je niemal wszędzie, wciąż to właśnie Włosi przodują w ich produkcji. Ponadto każdy włoski region posiada własny przepis na ciasteczka amaretti. Choć prawo do miana ich stolicy roszczą sobie również Francja i Hiszpania, wciąż uważane są one za włoski przysmak, a sami Włosi uważają, że tylko ich przepisy są pełnoprawnymi i właściwymi recepturami do przygotowania ciasteczek amaretti. Będąc w słonecznej Italii, warto więc ich spróbować i porównać z tymi, które robimy samodzielnie lub jemy w ulubionych cukierniach.

Ciasteczka amaretti: dodatki

Ciasteczka amaretti co prawda świetnie smakują solo, ale to właśnie różnorodne dodatki nadają im charakteru. Jeśli chodzi o ciasteczka amaretti przepis podstawowy obejmuje: białko, pokruszone migdały, cukier oraz likier amaretto. Jednak można go nieco urozmaicić. Wielbiciele słodkości mogą dodać do nich czekoladę. Opcją uwielbianą przez wielu fanów amaretti jest łączenie dwóch ciasteczek ze sobą słodkim kremem czy dżemem. Może być to krem czekoladowy, orzechowy, maślany czy jakikolwiek inny, który lubisz. Aby nieco przełamać migdałowy aromat można dodać do nich wanilię. Włoskie ciasteczka amaretti są świetnym dodatkiem do lodów. Podaje się je także z likierami lub winami. Pokruszone ciasteczka mogą być częścią innych deserów, takich jak bezy czy ciasta.

Ciasteczka amaretti: przepisy

Ciasteczka amaretti na pierwszy rzut oka mogą kojarzyć się wyłącznie z deserem. Nic dziwnego - migdałowy aromat, dodatek likieru i słodki smak sprawiają, że niektórym ciężko je sobie wyobrazić w innym wydaniu. Jednak istnieje wiele przepisów udowadniających, że te włoskie makaroniki można podawać na wiele sposobów. Przykłady słonych dań, w których je wykorzystamy to: pieczone, faszerowane cebule z ciasteczkami amaretti czy tortelloni z dynią, ciasteczkami amaretti i parmezanem.

Choć pewnie wielu pomyśli, że to skrajnie inne i niepasujące do siebie smaki, w rzeczywistości połączenie lekkiej słodyczy i migdałowego aromatu ze słonymi składnikami może dać naprawdę oszałamiający efekt. Na rzecz takich dań można nieco modyfikować przepis na amaretti, np. dodając do ciasteczek mniejszą ilość cukru.