Sum Czerwono Mięsny Smażony bez Panierki

Mięso suma jest średnio tłuste i bardzo delikatne i nie posiada prawie ości - do tego jest bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko.

Dodany przez:

Kto raz spróbował mięso tej ryby, na pewno do niego wróci i wpisze na stałe do swojego menu.

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg filetów z suma
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • czosnek (proszek)
  • imbir (mielony)
  • przyprawy: pieprz zielony (świeżo mielony)
  • przyprawy: sól morska

Przygotowanie

  1. ► Ponieważ filet z suma jest zwykle dość duży, dlatego powinno się go podzielić na porcje, o ile filet nie pasuje do patelni. Filety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę przyprawić w następujący sposób: skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem, solą i czosnkiem z każdej strony.
  2. ► Na dużej grillowej patelni, gdy tłuszcz osiągnie umiarkowaną temperaturę, położyć filety z suma i smażyć na każdej stronie przez około 4-5 minut, aż filety z obu stron się zrumienią i przybiorą złoty kolor.
  3. ► Usmażone filety rybne przynieść na podgrzany talerz. Jako dodatek miałem gniecione ziemniaki z sałatką składającą się z kapusty pekińskiej z dressingiem jogurtowym.
ryby imbir czosnek sól morska filet z suma sok z cytryny sum
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze