Sola smażona

zawsze dobra ryba

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 196 głosów)

Składniki:

  • sola 4 płaty duże
  • pieprz
  • sól
  • cytryna
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka krupczatka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rybę myjemy, osuszamy, każdy płat dzielimy na pół, skrapiamy delikatnie cytryną, odstawiamy na 5 minut. Następnie każdy płat obsypujemy sola i pieprzem. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem pieprzu, obtaczamy w nich rybę, a następnie w panierce (stosunek maki do bułki tartej 50/50). Smażymy na rumiano z obydwu stron.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy