Sos żurawinowy

Sos żurawinowy wspaniale pasuje do wszelkich dań mięsnych, zwłaszcza pieczeni. Urozmaici też smakołyki wegetariańskie. Dodajmy do niego trochę soku pomarańczowego - będzie jeszcze lepszy!

Sosy

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 167 głosów)

Składniki:

  • 30 dag świeżej żurawiny
  • szklanka soku z pomarańczy
  • świeżo wyciśniętego
  • ok. 3/4 szklanki brązowego cukru
  • kilka kropel rumu
  • ok. łyżki skórki cieniutko otartej z pomarańczy

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Opłukaną żurawinę wkładamy do rondla
  • dodajemy sok i cukier
  • przykrywamy. Dusimy na małym ogniu ok. 20 min
  • od czasu do czasu mieszając. Na koniec wkrapiamy rum
  • mieszamy z wiórkami ze skórki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Najlepszy do drobiu, mięs i pasztetów na zimno i gorąco oraz... ucieranych, drożdżowych i biszkoptowych ciast.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy