Sos żurawinowy
Sos żurawinowy - Przepis na Sos żurawinowySos żurawinowy wspaniale pasuje do wszelkich dań mięsnych, zwłaszcza pieczeni. Urozmaici też smakołyki wegetariańskie. Dodajmy do niego trochę soku pomarańczowego - będzie jeszcze lepszy!

Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
Sosy
- Czas przygotowania:
- 20 min.
- Dla ilu osób:
- dla 6 osób
Ocena:
(średnia 4.54 z 167 głosów)
Składniki:
- 30 dag świeżej żurawiny
- szklanka soku z pomarańczy
- świeżo wyciśniętego
- ok. 3/4 szklanki brązowego cukru
- kilka kropel rumu
- ok. łyżki skórki cieniutko otartej z pomarańczy
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Opłukaną żurawinę wkładamy do rondla
- dodajemy sok i cukier
- przykrywamy. Dusimy na małym ogniu ok. 20 min
- od czasu do czasu mieszając. Na koniec wkrapiamy rum
- mieszamy z wiórkami ze skórki.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Porady
Najlepszy do drobiu, mięs i pasztetów na zimno i gorąco oraz... ucieranych, drożdżowych i biszkoptowych ciast.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
10 min.

pyszny sos na zimno np do jajek, nuggetsów z kurczaka
Sos żurawinowy na zimno
Czas przygotowania:
35 min.

Przygotowanie: 35 minut Gotowanie: 15 minut Porcja: 70 kcal Składniki na 4 porcje
Kisiel żurawinowy
Czas przygotowania:
20 min.

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: ok. 10 minut Porcja: 150 kcal
Kisiel żurawinowy
Czas przygotowania:
2 min.

dip żurawinowy jest doskonały do mięs.
DIP Żurawinowy
Czas przygotowania:
20 min.

Jedna z wielu wigilijnych potraw .U mnie bardzo lubiany .
Wigilijny kisiel żurawinowy ;
Czas przygotowania:
20 min.

Pyszny domowy deser dla naszych milusińskich i nie tylko.
Żurawinowy kisiel
Czas przygotowania:
60 min.

Smakowite szaszłyczki z kwaskowym sosem żurawinowym.
Mini szaszłyczki i sos żurawinowy
Czas przygotowania:
20 min.

Smaczny deser dla małych i dużych
Żurawinowy kisiel
Czas przygotowania:
30 min.

W moim domu na wigilijnym stole pojawia się obowiązkowo kisiel żurawinowy jako deser.
kresowy kisiel żurawinowy
Czas przygotowania:
80 min.

Sprawdzone i pyszne ciasto.