Rolada z bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier, żółtka i dalej ubijać, dodać mąkę i delikatnie wymieszać, blachę(taką z piekarnika, głęboką) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać, piec w temp.180C przez 15-18 minut.
Po upieczeniu od razu wyciągnąć i położyć na posypaną cukrem pudrem bawełnianą ściereczkę papierem do góry, ściągnąć papier, posypać pudrem i zwinąć w rulon, zostwić do wystygnięcia.
Owoce rozmrozić w garnuszku z dodatkiem cukru, śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodać śmietan fix.
Roladę rowinąć, (można lekko skropić alkoholem lub herbatą), posmarować cienko ostudzonymi owocami, na to położyć śmietanę i wyrównać(nie smarować grubo, bo ciężko będzie zwinąć), całość delikatnie zwinąć w rulon, zacząć od szerszej strony, owinąć w folię aluminiową i odłożyć na chwilę do lodówki, po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze