Placek miodowy z masą grysikową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto:
Amoniak i sodę rozpuścić w śmietanie. Połączyć wszystkie składniki(najlepiej w dużej misie). Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcje ciasta rozsmarować na pergaminie. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Upieczone blaty są bardzo kruche. W miarę gdy stygną, stają się twarde. Ale proszę się tym nie zrażać bo po przełożeniu kremem blaty miękną. Ja moje upiekłam tydzień temu. Wszystkie leżały w lodówce i dopiero po tygodniu je przekładałam. Ciasto wyszło przepyszne a blatom nic się nie stało.
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem. Do masy żółtkowo-cukrowej dodać 4 kopiate łyzki grysiku. Wymieszać. Do tej masy dolać 2 szklanki zimnego mleka i wymieszać dokładnie by nie było grudek. Reszte mleka zagotować. Do tego mleka dodac masę żółtkową z grysikiem i cały czas mieszająć gotować jak budyń. Ostudzić. Margarynę lub masło utrzec na puch i połączyć z grysikowym ostudzonym budyniem. Można podzielić na dwie części. Do jednej dodać sparzone orzechy a do drugiej kakao. Placki przełożyc masami, dając w środek powidło lub różę.
Komentarze