Naleśnikowy tort z masą kaszkową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Naleśniki :
Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać na gładkie bez grudek ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni najlepiej do naleśników usmażyć 6 grubych placków uważając aby przy przewracaniu się nie połamały. Usmażone układać jeden na drugim.
Masa :
Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukier i zagotować mleko z dodatkami. Gdy mleko się gotuje wsypywać kaszę energicznie mieszając uważając aby nie powstały grudki. Kaszę ciągle mieszając gotować około 3 minuty.
Przełożenie :
Na talerz ułożyć pierwszy naleśnik a na niego wyłożyć porcję gorącej masy. Rozsmarować ją po naleśniku, przykryć drugim i lekko docisnąć. Tak samo postępować z resztą warstw aż ostatnią warstwą będzie naleśnik. Górę obficie posypać cukrem pudrem i oprószyć dookoła czekoladą w młynku.
Taki tort można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze