Makaron penne z indykiem, groszkiem i bekonem

Makaron penne z indykiem, groszkiem i bekonem to sycące i aromatyczne danie obiadowe. Spróbuj makaronu penne z indykiem, groszkiem i bekonem na rodzinne spotkania.

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • oliwa extra vergine
  • cebula, posiekana
  • gałązka rozmarynu
  • 320 g makaronu penne
  • 400 g piersi z indyka, pokrojonej w małą kostkę
  • 125 ml białego, wytrawnego wina
  • 200 g zielonego groszku, z mrożonki
  • 200 ml płynnej kremówki
  • 4 plastry boczku
  • 80 g parmezanu, startego
  • do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy trochę oliwy, na rozgrzaną wrzucamy cebulę i gałązkę rozmarynu. Kiedy cebula lekko zbrązowieje, dokładamy mięso. Obsmażamy, a kiedy zacznie się rumienić, zalewamy winem. Gdy wino odparuje, wsypujemy groszek. Podsmażamy wszystko ok. 5 min. Wyjmujemy rozmaryn, wlewamy śmietankę. Plasterki boczku kładziemy na blasze, na papierze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C i opiekamy, aż staną się chrupiące. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, mieszamy z sosem. Nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i pieprzem. Dekorujemy kawałkami chrupiącego boczku.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Wskazówki

Zobacz: krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

indyk parmezan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy