Makaron penne z indykiem, groszkiem i bekonem

Makaron penne z indykiem, groszkiem i bekonem to sycące i aromatyczne danie obiadowe. Spróbuj makaronu penne z indykiem, groszkiem i bekonem na rodzinne spotkania.

dania z makaronem

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Składniki:

  • oliwa extra vergine
  • cebula
  • posiekana
  • gałązka rozmarynu
  • 320 g makaronu penne
  • 400 g piersi z indyka
  • pokrojonej w małą kostkę
  • 125 ml białego
  • wytrawnego wina
  • 200 g zielonego groszku
  • z mrożonki
  • 200 ml płynnej kremówki
  • 4 plastry boczku
  • 80 g parmezanu
  • startego
  • do smaku: sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do rondelka wlewamy trochę oliwy
  • na rozgrzaną wrzucamy cebulę i gałązkę rozmarynu. Kiedy cebula lekko zbrązowieje
  • dokładamy mięso. Obsmażamy
  • a kiedy zacznie się rumienić
  • zalewamy winem. Gdy wino odparuje
  • wsypujemy groszek. Podsmażamy wszystko ok. 5 min. Wyjmujemy rozmaryn
  • wlewamy śmietankę. Plasterki boczku kładziemy na blasze
  • na papierze do pieczenia
  • wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C i opiekamy
  • aż staną się chrupiące. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie
  • odcedzamy
  • mieszamy z sosem. Nakładamy na talerze
  • posypujemy parmezanem i pieprzem. Dekorujemy kawałkami chrupiącego boczku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Porady

Zobacz: krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy