Krupnik

Wspaniale rozgrzewa w zimowe dni!

Zupykrupnikdania mięsne

Czas przygotowania:
100 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 194 głosów)

Składniki:

  • 3,5 l wody
  • 1 udo z kurczaka lub 2 skrzydełka
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 4 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
  • sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wlewamy do garnka 3,5 l wody, wsypujemy 1 łyżkę soli, wrzucamy mięso i gotujemy około 30 minut, zbierając szumowinę. Następnie myjemy i obieramy warzywa (oprócz ziemniaków) i dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Gotujemy wywar do momentu aż warzywa i mięso będą miękkie (około 20- 30 minut), po czym wyciągamy wszystko z rosołu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ugotowaną marchewkę również kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Kaszę płuczemy i wlewamy do zupy po około 7 minutach od zagotowania ziemniaków. Całość gotujemy aż kasza będzie odpowiednio miękka ( około 20 minut), doprawiamy solą do smaku, wsypujemy garść majeranku i odstawiamy zupę pod przykryciem na kolejne 15 minut. Ugotowane mięso można pokroić i dodać do zupy. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy