hiszpanka

Hiszpanka

Ocena:

4.53 (202)

  • 50 min.
Z alkoholem...

Składniki:

  • 1 biszkopt (najlepiej wg własnego, sprawdzonego przepisu)
  • Masa:
  • 2 szkl. mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 margaryna,
  • 4 żółtka,
  • 15 dag łuskanych orzechów włoskich,
  • 10 dag rodzynek,
  • 1 gorzka lub mleczna (wg uznania) czekolada - starta,
  • 3/4 szkl. mocnej kawy do nasączenia,
  • 1/3 lub 1/4 szkl. spirytusu lub wódki (w zależności od upodobania),
  • 1 szkl. cukru.

Hiszpanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Biszkopt nie powinien być zbyt wysoki.
  • Ugotować budynie w mleku, dodając 3/4 szkl. cukru (ma być gęsty). Żółtka utrzeć z resztą cukru. Oddzielnie utrzeć masło. Dodawać do niego stopniowozimny budyń, żółtka i spirytus. Na koniec wmieszać startą czekoladę i bakalie namoczone przez noc w alkoholu (ten alkohol wykorzystać trzeba przy wykonywaniu kremu). 1/4 bakalii zostawić do dekoracji.
  • Krem wyłożyć na biszkopt nasączony alkoholem lub naparem z kawy. Krem posypać startą czekoladą i resztą bakalii.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne