Halibut na purée z selera z sosem jabłkowym

Wyśmienita ryba halibut, podana na puree z selera, z sosem jabłkowym. Pysznie na Święta!

Dodany przez:

Halibut na purée z selera z sosem jabłkowym

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 400 g filetu z halibuta grenlandzkiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (idealnie nadaje się olej z Góry św.Wawrzyńca)
  • 1 łyżka masła
  • puree
  • 500 g selera korzeniowego
  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • sos
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego Marwit
  • 1 łyżka masła
  • 1 duże jabłko np Golden Delicius
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Selera obrać, pokroić na grube kawałki i ugotować. Ziemniaki obrać i ugotować osobno. Do rondelka wlać sok jabłkowy, dodać masło, sok z cytryny i jabłko bez skórki pokrojone w drobną kostkę.
  2. Seler i ziemniaki odcedzić, połączyć z masłem, ubić na puree i posolić.
  3. Filety rybne usmażyć na złocisto-rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju z dodatkiem masła - dosłownie przez chwilę z każdej strony (po 2-3 minuty). Gotowe oprószyć solą i pieprzem.
  4. Sos jabłkowy zagęścić mąką. Rybę podawać na puree z selera z dodatkiem sosu jabłkowego. Skropić sokiem z cytryny.
  5. Do tego dania idealnie pasuje surówka z zielonego ogórka lub pora.
ryby obiad ryba halibut puree Święta danie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze