Flaki z żołądków

Pyszne flaczki z żołądków indyka

dodany przez: evita0007 evita0007

zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.23 z 246 głosów)

Składniki:

  • 1kg żołądki z indyka
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 2 marchewki (średnie)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera (małego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu (dodatkowo)
  • 3 pokrojone bądź ususzone ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki przyprawy do flaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Flaki z żołądków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żołądki dokładnie myjemy ,udko również. Przekładamy do garnka zalewamy wodą,dodajemy odrobinę soli i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut od czasu do czasu szumując. Warzywa obieramy myjemy i scieramy na tarce o grubszych oczkach. Następnie przestudzić żołądki i udko. Żołądki pokroić w paseczki. Udko również. Przełożyć z powrotem do wywaru. Dodać warzywa i wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości żołądków. Gdy nabiorą miękkości zrobić zasmażkę.
  • Wykonanie zasmażki:
  • Na patelni rozpuścić masło ,dodać do tego łyżkę mąki i mieszać do momentu uzyskania lekko złotawego koloru następnie wlać do garnka. Zamieszać chwilę jeszcze gotując i gotowe.
  • Rozlewamy do miseczek. Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy