,,Flaczki „ z kurczaka wg Babcigramolki:

Nie wszyscy lubią flaki z flaków – ta potrawa raczej nie ma przeciwników – a smak podobny.

Dodany przez:

,,Flaczki „ z kurczaka wg Babcigramolki:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 2.7 z 10 głosów)

Składniki

  • 1 duże udo z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka ( mała podwójna lub większa pojedyncza )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ małego selera
  • 2 cebule
  • 1/3 pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa
  • papryka mielona słodka
  • imbir suszony w proszku
  • majeranek
  • maggi w płynie

Przygotowanie

  1. Ułożyć w garnku udo z kurczaka , pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , warzywa , liść , ziele angielskie i zalać zimną wodą .Wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 30 minut .Wyjąć marchew, pietruszkę , seler i por . Gotować jeszcze 20 minut.
  2. Warzywa zostawić do ostygnięcia , a potem pokroić w tzw ,,julienne „ czyli cieniutkie słupki ( bez pora – tego nie dodaję ponownie  ).
  3. Pierś z kurczaka przekroić tak by zrobiły się z niej cienkie płaty .Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na rumiano pierś z kurczaka . Położyć by ostygła .Pokroić tak jak warzywa ( wzdłuż włókien )w ,, Juliankę „.
  4. Wyjąć udo z garnka i zostawić by stygło .Masło utrzeć w kubeczku z mąką na tzw ,, zimną zasmażkę „ i wkładać ją do garnka z gorąca zupą mieszając by się rozpuściła . Wrzucić do zupy warzywa , mięso z piersi kurczaka i pozostawić na bardzo małym gazie. Obrać mięso z udka . Pokroić wzdłuż włókien na cienkie paseczki .Włożyć  do garnka . Zagotować .
  5. Doprawić majerankiem , pieprzem , maggi, papryką , utartą gałką muszkatołową i imbirem .
  6. Wiele potraw zagęszczam tzw ,, zimną zasmażką „  bo łatwiej rozprowadzić ją w potrawie – unika się powstawania ,, kluch „ i jest delikatniejsza bez smażenia .
kurczak obiad zupa flaczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze