Cynaderki wieprzowe lub cielęce

Cynaderki - inaczej nerki - to pyszne podroby, warte wypróbowania. Cynaderki na obiad mogą być kontrowersyjne, ale smakują pysznie. Najlepsze z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.

Dodany przez:

Cynaderki wieprzowe lub cielęce

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.13 z 8 głosów)

Składniki

  • 1 kg nerek wieprzowych lub cielęcych (dużo lepsze)
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 duże ząbki czosnku
  • mąka
  • olej lub smalec do zasmażki.przyprawy: sól, pieprz, ziele ang. pieprz ziarn. liść laurowy, maggi, pieprz mielony.
  • kostka rosołowa drobiowa
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Nerki rozkroić, oczyścić z przewodów moczowych i włożyć na kilkanaście godzin do zimnej wody. W tym czasie wodę często zmieniać. Następnie odgotować przez ok.10 min, wodę odlać. Do garnka włożyć warzywa,kostkę rosołową, pieprz ziarn., liść laurowy i ziele ang., i czosnek, zagotować. Włożyć nerki i gotować do miękkości. Nerki wyjąć i pokroić w kostkę, wywar przecedzić. Zrobić rumianą zasmażkę z 2 łyżek mąki i tłuszczu ( ja wolę smalec). Podlać wywarem, mieszać dokładnie, tak by powstał sos. Doprawić wym. przyprawami wg gustu. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym. Można też podać z ziemniaczkami lub grubym makaronem! SMACZNEGO!
mięso warzywa obiad gulasz nerki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze