Cynaderki - inaczej nerki - to pyszne podroby, warte wypróbowania. Cynaderki na obiad mogą być kontrowersyjne, ale smakują pysznie. Najlepsze z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.
Składniki:
1 kg nerek wieprzowych lub cielęcych (dużo lepsze)
po 1 marchewce i pietruszce
kawałek selera
biała część pora
2 duże ząbki czosnku
mąka
olej lub smalec do zasmażki.przyprawy: sól, pieprz, ziele ang. pieprz ziarn. liść laurowy, maggi, pieprz mielony.
kostka rosołowa drobiowa
majeranek
Cynaderki wieprzowe lub cielęce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Nerki rozkroić, oczyścić z przewodów moczowych i włożyć na kilkanaście godzin do zimnej wody. W tym czasie wodę często zmieniać. Następnie odgotować przez ok.10 min, wodę odlać. Do garnka włożyć warzywa,kostkę rosołową, pieprz ziarn., liść laurowy i ziele ang., i czosnek, zagotować. Włożyć nerki i gotować do miękkości. Nerki wyjąć i pokroić w kostkę, wywar przecedzić. Zrobić rumianą zasmażkę z 2 łyżek mąki i tłuszczu ( ja wolę smalec). Podlać wywarem, mieszać dokładnie, tak by powstał sos. Doprawić wym. przyprawami wg gustu. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym. Można też podać z ziemniaczkami lub grubym makaronem! SMACZNEGO!