Babka z jagodami bez jajek

Ocena:

4.48 (157)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Babka z jagodami to propozycja ciasta bez użycia jajek. Smaczna i łatwa w przygotowaniu, będzie idealnym dodatkiem do wakacyjnej herbaty.

Składniki:

  • puszka skondensowanego słodzonego mleka
  • 150 g masła roślinnego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki + 1 łyżka mąki
  • 1/5 szklanki wody
  • szklanka jagód
  • łyżka kaszy manny

Babka z jagodami bez jajek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko z masłem roślinnym miksujemy na puszystą masę, dodajemy proszek i sodę, wylewamy na to sok z cytryny (powinno się zapienić) i łączymy z ciastem.
  • Cały czas miksując, dodajemy mąkę w dwóch partiach, a na końcu wodę.
  • Jagody myjemy, osuszamy i mieszamy z łyżką mąki, delikatnie łączymy z ciastem.
  • Formę smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną, wykładamy ciasto.
  • Pieczemy w temp. 170°C do suchego patyczka (30–40 min). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne