Moje Gotowanie czerwiec 2019

Czas na czerwcowe przepisy i nowy numer "Moje Gotowanie". W powietrzu czuć już lato, a na straganach widać wszystkie sezonowe owoce i warzywa. Królem sezonu został warstwowy deser trifle, a przebój miesiąca to gotowanie na parze z Agatą Wojdą. Co jeszcze w numerze? Cały spis treści poniżej.

Mg

Zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na czerwiec. Z okładki kusi deser z truskawkami, a w środku jeszcze więcej pomysłów na słodkości z owocami lata. Królem sezonu numeru zostały angielskie desery trifle podawane w pucharkach. Zaczynamy też pierwsze przetwory i polecamy 3 pomysły na chrupiące ogórki piklowane.

W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:

GDY GONI NAS CZAS Mamy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy lekkie, wysokobiałkowe posiłki z mnóstwem warzyw, dzięki którym zdrowo najemy się do syta i zadbamy o formę przed wakacjami.

NA ZAPAS Młoda duszona kapusta. Cudownie lekka, słodka i chrupiąca, znakomita na jarzynkę. Podduszona z koperkiem i sokiem z kiszonych ogórków, będzie bazą do kilku świetnych dań.

PO PROSTU ZRÓB TO! 3 x piklowane ogórki. Świetne do kanapek i do grilla, możemy zrobić je klasycznie i bardzo szybko, z kwaszeniaków i sałatkowych.

CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Co jedzą nasze dzieci – niestety, zwykle nie to, co powinny. Można jednak łatwo zachęcić je do zmiany diety. Na początek przyrządzamy zdrowy śniadaniowy krem czekoladowy, na obiad – makaron z sosem, a na kolację – fasolowe muffinki.

W rubryce "Na luzie, z pasją i ze smakiem" przeczytamy:

ZBLIŻENIE NA Aksamitna śmietana Dlaczego jest taka smaczna, dlaczego tak pasuje do truskawek, dlaczego dzięki niej sos i zupa zyskują na smaku. Jak powstaje, czy tuczy i jakie ma zalety.

SAM KONKRET Młode ziemniaki w mundurkach. Oprócz malutkich z wody, masłem i koperkiem, możemy przygotować z nich pełne, bardzo atrakcyjne i przepyszne dania obiadowe.

RETROKUCHNIA Zupa z zielonym groszkiem Z okazji naszych 25. urodzin pokazujemy „odnowione„ przepisy z pierwszych numerów magazynu. Przepis sprzed lat przeszedł gruntowne odchudzanie.

SAMA SŁODYCZ Truskawki nasze najsmaczniejsze. Proponujemy sześć lekkich wypieków z naszymi ukochanymi owocami: ucierane, babeczki, bezę, bułeczki drożdżowe, batony z rabarbarem i mrożony sernik.

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

SAMO MIĘSO Marynata to podstawa. Robert Sowa poleca swoje ulubione składniki i sposoby zaprawiania warzyw, ryb i mięs przed grillowaniem

KUCHNIA AGATY WOJDY Pora na parę Na początku lata aż się prosi o nieco lżejszy sposób przygotowywania posiłków. Gotowanie na parze to idealny wybór, zwłaszcza gdy ma się do dyspozycji przepisy tak przemyślane jak np. kurczak po chińsku.

POPKUCHNIA CRISTINY CATESE Tak od serca Jak włoskie mammy: robimy wielkie panini, wielkie blachy giardiniery i grubą jak poduszka focaccię.

PO WEGAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Początek zielonej przygody z Konradem Brycem, który krok po kroku będzie przekonywał, że kuchnia roślinna to najlepsza opcja.

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w czerwcowym numerze to:

BIBLIOTEKA SMAKOSZA MasterChef Junior – Paulina Foremny, 12-letnia zwyciężczyni IV edycji programu, prezentuje swoje mistrzowskie przepisy dla małych i dużych.

ŚWIAT NA TALERZU Australia. Szczęśliwy kraj odkrywa przed nami atrakcje turystyczne, przyrodę, oryginalne zwierzęta i specyficzne smaki Nowej Południowej Walii.

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Gotować z babcią Janiną. Pani Olszowy odkrywa przed nami tajniki swojej kuchni domowej, ale również tej tradycyjnej, której uczy na kursach w skansenie w Kolbuszowej.

TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu. Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD.

Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne czerwcowe okazje. 

Nowe numery magazynu "Moje Gotowanie" dostępne w sklepie internetowym www.kultowy.pl

Przepisy