MasterChef Junior 2019

Paulina Foremny już na etapie najlepszej 40-stki w programie MasterChef Junior Polska zaskoczyła prowadzących. Ania Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler mogli spróbować buche de noel jej autorstwa. Buche de noel to wyjątkowy, francuski deser na Boże Narodzenie. Czekoladowa rolada za sprawą dekoracji przypomina pień drzewa. Całość jest pyszna, ale wymaga precyzji i doświadczenia cukierniczego. Paulina Foremny poradziła sobie z tym wypiekiem perfekcyjnie!

Na kolejnych etapach zmagań młodych kucharzy również wyróżniała się 11-latka. Jej królewskie śniadanie do łóżka pochwaliła sama Magda Gessler, a Robert Makłowicz zachwycał się, jak pyszne zrobiła pierogi. Tuż przed finałem Mateusz Zielonka wraz z jurorami wybrał jej danie za najlepsze w temacie kuchnia molekularna. Wielka galareta, a dokładnie pierś z kaczki, z puree z batatów z galaretką z soku z grejpfruta, kawiorem jeżynowym, pianką malinową i z ziemią miętową zapewniło jej zgrabne wejście do finału. Paulina Foremny sama przyznała, że ma duszę wojownika i będzie walczyć. To podejście zagwarantowało tytuł czwartego polskiego MasterChefa Juniora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez TVN.pl (@tvn.pl)

Paulina Foremny w finale MasterChef Junior Polska

A co ugotowała w finale 11-latka? Zadaniem uczestników było wymyślenie autorskich dań, które podaliby we własnej restauracji. Przystawka, danie główne i deser do przygotowania w 120 minut. Na początek Paulina Foremny podała carpaccio z gruszki z szynką parmeńską, do tego podpłomyki, ser gorgonzola, rukola, winogrona i orzeszki pini. W ramach dania głównego 11-latka zaserwowała stek z polędwicy wołowej (idealnie krwisty, co podkreślił Michel Moran). Do niego z puree z kasztanów z sosem pieprzowym, chipsy z jarmużu, boczniaki i karmelizowane marchewki. Na koniec deser – podobnie jak pozostali finaliści Paulina Foremny postawiła na lody domowe z azotem. Do nich upiekła babeczki szpinakowe i zrobiła coulis jeżynowo-malinowy, czyli intensywnie owocowy sos.

Paulina Foremny przyznała w finale, że z całego sezonu najbardziej podobał jej się odcinek, jak oblewali Anie Starmach słodkim sokiem. Najgorzej wspomina podroby i zadanie z robakami (towarzyszyła temu Ola Nguyen) oraz bardzo wymagającą konkurencję z czekoladową kulę lodową.

Już wiadomo, że to właśnie Paulina Foremny wygrała czwartą edycję MasterChef Junior, zdobywając tym samym wyjątkową statuetkę, 15 tysięcy złotych i bon na wakacje o wartości 40 tys. Premiera książki kulinarnej MasterChef Junior czwarta polska edycja programu z przepisami Pauliny Foremny i innych małych kucharzy już 8 maja 2019! Kup na empik.com lub kultowy.pl