Ucierany placek dyniowy z polewą i orzechami

Ocena:

4.5 (161)

  • 60 min.
  • dla 8 osób

Sezon na dynię w pełni - zróbcie więc ucierany placek z pyszną kremową polewą i chrupiącymi orzechami.

Składniki:

  • ciasto: 20 dag mąki
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 20 dag cukru, najlepiej brązowego, a jeszcze lepiej – muscovado
  • 300 ml upieczonego i zmiksowanego miąższu dyni
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • po 1/4 łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej
  • po szczypcie: zmiażdżonego ziela angielskiego i goździka
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • polewa: 5 dag stopionego masła
  • 5 dag kremowego serka typu philadelphia
  • 7 dag cukru pudru
  • garść uprażonych orzechów włoskich do posypania

Ucierany placek dyniowy z polewą i orzechami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
  • Okrągłą żaroodporną formę o śr. 26 cm smarujemy cienko masłem.
  • Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia mieszamy.
  • Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, a następnie z miąższem dyni i stopniowo dolewanym olejem oraz przyprawami korzennymi. Na koniec mieszamy z orzechami.
  • Masę przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 40 min, do suchego patyczka.
  • Na polewę ucieramy masło, serek i puder, smarujemy ostudzone ciasto, posypujemy orzechami.
  • Do przyprawienia ciasta możemy użyć gotowej mieszanki do piernika, ale aby zaostrzyć jej smak, lepiej dokręcić więcej świeżo mielonego pieprzu. Jako polewa sprawdzi się także stopiona gorzka czekolada z dodatkiem szczypty pieprzu. gałki muszkatołowej lub chili.

Porady

Zobacz też: Placek serowy z porzeczkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne