Sezon na dynię w pełni - zróbcie więc ucierany placek z pyszną kremową polewą i chrupiącymi orzechami.
Składniki:
ciasto: 20 dag mąki
duża szczypta soli
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
20 dag cukru, najlepiej brązowego, a jeszcze lepiej – muscovado
300 ml upieczonego i zmiksowanego miąższu dyni
100 ml oleju rzepakowego
po 1/4 łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej
po szczypcie: zmiażdżonego ziela angielskiego i goździka
10 dag posiekanych orzechów włoskich
polewa: 5 dag stopionego masła
5 dag kremowego serka typu philadelphia
7 dag cukru pudru
garść uprażonych orzechów włoskich do posypania
Ucierany placek dyniowy z polewą i orzechami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
Okrągłą żaroodporną formę o śr. 26 cm smarujemy cienko masłem.
Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia mieszamy.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, a następnie z miąższem dyni i stopniowo dolewanym olejem oraz przyprawami korzennymi. Na koniec mieszamy z orzechami.
Masę przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 40 min, do suchego patyczka.
Na polewę ucieramy masło, serek i puder, smarujemy ostudzone ciasto, posypujemy orzechami.
Do przyprawienia ciasta możemy użyć gotowej mieszanki do piernika, ale aby zaostrzyć jej smak, lepiej dokręcić więcej świeżo mielonego pieprzu. Jako polewa sprawdzi się także stopiona gorzka czekolada z dodatkiem szczypty pieprzu. gałki muszkatołowej lub chili.