Nawet dzieci wiedzą, że na spacerze trzeba bardzo uważać szczególnie na jedną roślinę, czyli pokrzywę. Wygląda niewinnie, ale wystarczy ją musnąć, żeby boleśnie się poparzyć. Niektórym trudno więc będzie uwierzyć, że pokrzywę można jeść.

Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, a także można ją podsmażyć na patelni z jajkami lub ugotować z niej zupę. Można ją nazwać „zupą naszych dziadków”, ponieważ dawniej to i inne dania z wykorzystaniem pokrzywy były bardzo powszechne i do dziś są znane najstarszemu pokoleniu. 

Jakie właściwości ma pokrzywa?

Pokrzywa jest byliną, która występuje pospolicie prawie na całym świecie. W sprzyjających warunkach może osiągnąć wysokość nawet do 2 metrów. Łodygi tej rośliny oraz jej liście są pokryte drobnymi, sztywnymi włoskami, które działają drażniąco po kontakcie ze skórą. Pokrzywa, ze względu na jej właściwości, była wykorzystywana w medycynie ludowej. Działa moczopędnie, wspiera trawienie, wzmacnia odporność, a także stymuluje porost włosów. 

Poniżej proponujemy wam prosty przepis na zupę pokrzywową. Zbierzcie liście w miejscu oddalonym od ruchliwych dróg i bierzcie się za gotowanie. 

Przepis na zupę z pokrzywy

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywno-mięsnego 
  • 300 g liści pokrzywy
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 40 g mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • pół płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia 
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od zebrania pokrzywy - należy to zrobić w grubych, gumowych rękawicach. 
  2. Następnie listki przesypcie na durszlak i sparzcie je wrzątkiem. Poczekajcie, aż pokrzywa wyschnie.
  3. Teraz pokrzywę oraz czosnek posiekajcie drobno.
  4. Rozgrzejcie na patelni olej. Wsypcie pokrzywę, a po chwili smażenia dodajcie czosnek. Wymieszajcie i smażcie przez 10 minut. 
  5. W międzyczasie podgrzejcie wywar w garnku. Gdy będzie się już gotował, dodajcie do niego podsmażoną z czosnkiem pokrzywę. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, gałkę muszkatołową, imbir oraz sól i pieprz. Wymieszajcie i gotujcie 15 minut.
  6. Po tym czasie do miseczki wlejcie 50 ml zimnej wody i wsypcie mąkę. Dokładnie wymieszajcie, dodajcie śmietanę i mieszajcie dalej, aż składniki się połączą.
  7. Do miseczki dodajcie chochelkę gorącej zupy i wymieszajcie. Wlejcie zawartość miski do garnka. Po zamieszaniu gotujcie jeszcze 2-3 minuty. Smacznego!