Mięso z rosołu, a zwłaszcza antrykot, szponder czy udka z kurczaka to nieoceniona baza na krokiety czy pasztet. Delikatne i kleiste kawałki sprawiają, ze dania nie są suche, a wręcz soczyste i rozpływające się w ustach. Szukacie dania z mięsa z rosołu, które jest sycące i mało pracochłonne? Sprawdźcie nasz przepis, a nie pożałujecie.
Jak zrobić gulasz z mięsa z rosołu?
To doskonałe i aromatyczne danie, które nie ustępuje tradycyjnemu gulaszowi. Wystarczy obrać kawałki mięsa z kurczaka oraz wołowego, aby cieszyć się materiałem na najlepszy mieszany gulasz. Oto przepis, który zostanie z wami na dłużej:
Gulasz z mięsa z rosołu
Kawałki luzowanego kurczaka, szponder oraz antrykot warto odstawić do przestygnięcia, a następnie delikatnie zamarynować w soli i pieprzu przed dalszą obróbką.
Składniki:
- kawałki z udka z kurczaka,
- mięso ze szpondra,
- mięso z antrykotu,
- marchewka,
- pietruszka,
- papryka,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta suszonej słodkiej papryki,
- olej do podsmażania.
Przygotowanie:
- Zamarynowane wcześniej kawałki mięsa w soli i pieprzu należy delikatnie podsmażyć na oleju lub oliwie z oliwek.
- Obierzcie i pokrójcie w plastry marchewkę i pietruszkę.
- Wydrążcie gniazda nasienne z papryki i pokrójcie w paseczki.
- Dodajcie warzywa do mięsa i doprawcie resztą przypraw,
- Duście pod przykryciem przez około 30 minut.
- Jeżeli macie wywar z rosołu kolagenowego, dodajcie małą szklankę.
- W ten sposób zagęścicie w naturalny sposób potrawę, bez dodawania mąki czy skrobi ziemniaczanej.