Mięso z rosołu, a zwłaszcza antrykot, szponder czy udka z kurczaka to nieoceniona baza na krokiety czy pasztet. Delikatne i kleiste kawałki sprawiają, ze dania nie są suche, a wręcz soczyste i rozpływające się w ustach. Szukacie dania z mięsa z rosołu, które jest sycące i mało pracochłonne? Sprawdźcie nasz przepis, a nie pożałujecie.

Jak zrobić gulasz z mięsa z rosołu?

To doskonałe i aromatyczne danie, które nie ustępuje tradycyjnemu gulaszowi. Wystarczy obrać kawałki mięsa z kurczaka oraz wołowego, aby cieszyć się materiałem na najlepszy mieszany gulasz. Oto przepis, który zostanie z wami na dłużej:

Gulasz z mięsa z rosołu

Kawałki luzowanego kurczaka, szponder oraz antrykot warto odstawić do przestygnięcia, a następnie delikatnie zamarynować w soli i pieprzu przed dalszą obróbką.

Składniki:

  • kawałki z udka z kurczaka,
  • mięso ze szpondra,
  • mięso z antrykotu,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • papryka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta suszonej słodkiej papryki,
  • olej do podsmażania.

Przygotowanie:

  1. Zamarynowane wcześniej kawałki mięsa w soli i pieprzu należy delikatnie podsmażyć na oleju lub oliwie z oliwek.
  2. Obierzcie i pokrójcie w plastry marchewkę i pietruszkę.
  3. Wydrążcie gniazda nasienne z papryki i pokrójcie w paseczki.
  4. Dodajcie warzywa do mięsa i doprawcie resztą przypraw,
  5. Duście pod przykryciem przez około 30 minut.
  6. Jeżeli macie wywar z rosołu kolagenowego, dodajcie małą szklankę.
  7. W ten sposób zagęścicie w naturalny sposób potrawę, bez dodawania mąki czy skrobi ziemniaczanej.