Nikt nie lubi suchych i twardych jak podeszwa mielonych, ale jest posty sposób, aby uniknąć takiej kulinarnej wpadki. Wystarczy włożyć w środek każdego kotleta niewielką kosteczkę pewnego popularnego produktu i wcale nie chodzi tu o masło. Ten składnik znajdziecie w każdym, nawet najmniejszym sklepie za niewielkie pieniądze, a potrafi on zdziałać cuda.

Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste i wilgotne?

Aby kotlety mielone nie wyschły podczas smażenia, formując kotlety, warto dodać do środka surowej mięsnej masy kawałek serka topionego. Możecie kupić go w niemal każdym sklepie, w wielu przeróżnych smakach, najczęściej w formie podłużnych bloczków, trójkącików lub "kiełbasek". Ten niepozorny i tani składnik zwykle ląduje na kanapkach, ale mało kto wie, że to świetny dodatek do kotletów, gdyż topi się pod wpływem temperatury, dzięki czemu wspaniale nawilża wnętrze rumianych obiadowych kuleczek. Co więcej, tak przygotowane kotlety mielone zaskoczą wszystkich domowników, gdyż po ich rozkrojeniu na talerzu, wypłynie z nich pyszne, ciągnące się nadzienie, które doda jeszcze więcej smaku.

Przepis na kotlety mielone z serkiem

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  • 1 serek topiony
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Czerstwą bułką namaczamy w mleku i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle cebulkę. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, porządnie odciśniętą bułką, przesmażoną cebulką oraz przyprawami, a następnie dokładnie wyrabiamy masę w dłoniach.

Tak przygotowane mięso dzielimy na równe kuleczki, a następnie każdą z nich spłaszczamy w dłoniach, wkładamy do środka kosteczkę sera topionego, po czym szczelnie zlepiamy całość i formujemy zgrabnego kotlecika. Gotowe kotlety mielone z serkiem topionym panierujemy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 

Co dodać do kotletów mielonych, aby były soczyste? Inne pomysły

Jeśli nie przepadacie za serkiem topionym, albo z różnych względów nie możecie go jeść, spróbujcie dodać do kotletów mielonych inne składniki. Podobną soczystość osiągniecie, dorzucając do mięsnej masy:

  • startego ziemniaka lub cukinię,
  • kiszoną kapustę,
  • kawałeczek zimnego masła,
  • kulkę mini mozzarelli.