Cukier to jeden z podstawowych produktów, które regularnie kupujemy na zapas. Zwykle trzymamy go w szafkach lub cukiernicach, stojących na stole, ale okazuje się, że dobrym pomysłem jest też włożenie odrobiny tych kryształków do lodówki. Zobaczcie, dlaczego warto to zrobić, a gdy poznacie korzyści, od razu wypróbujecie ten patent we własnej lodówce.

Dlaczego warto włożyć cukier do lodówki?

Zdecydowana większość z nas trzyma cukier w szafkach, ale okazuje się, że dobrym pomysłem będzie też wsypanie go do miseczki i postawienie w lodówce. Wszystko dlatego, że kryształki cukru świetnie chłoną wilgoć, dzięki czemu pomogą wydłużyć trwałość chłodzonych produktów. Wielu z nas zna podobny trik z użyciem sody oczyszczonej czy suchego ryżu, jednak metoda z cukrem wciąż nie jest popularna, a działa równie dobrze. 

Co więcej, cukier w lodówce to nie tylko domowy pochłaniacz wilgoci, ale i zapachów, więc przyda się w każdej lodówce, pełnej mieszanki mięs, serów i innych produktów o charakterystycznych aromatach. Jedyne, o czym musicie pamiętać to to, żeby regularnie wymieniać miseczkę z tym słodzidłem, bo w przeciwnym razie efekt może być odwrotny od oczekiwanego. Niestety taki cukier z lodówki nie nadaje się już do spożycia i trzeba go po prostu wyrzucić.

Jak wykorzystać cukier w domu? Inne sprytne sposoby

Jeśli cukier jako pochłaniacz wilgoci i brzydkich zapachów was nie przekonuje, to być może skorzystacie z innych pomysłowych patentów na wykorzystanie tego produktu w domu. Okazuje się bowiem, że te popularne kryształki mają mnóstwo zastosowań nie tylko w kuchni, ale i innych pomieszczeniach:

  • do przedłużenia trwałości pieczywa,

Ze względu na wspomniane powyżej właściwości pochłaniające wilgoć, cukier świetnie sprawdzi się też w chlebaku. Wystarczy włożyć tam kilka kostek lub wsypać kryształki do małej miseczki, a chleb i bułki będą dłużej świeże.

  • jako wzmocnienie ciętych kwiatów,

Aby wszelkiego rodzaju bukiety dłużej zachowały świeżość, wystarczy dosypać do wody w wazonie 2 łyżeczki cukru i odrobinę octu winnego na każdy litr wody. 

  • domowy środek na muszki owocówki,

Aby zrobić naturalny odstraszacz tych uporczywych małych owadów, wystarczy zagotować w rondelku mleko z odrobiną cukru i mielonego pieprzu, a następnie wlać taką mieszankę do miseczki i postawić na kuchennym blacie.

  • do odstraszania insektów,

Żeby skutecznie wypędzić z domu karaluchy czy pluskwy należy wymieszać cukier z sodą, amoniakiem lub proszkiem do pieczenia, a następnie rozsypać w miejscach, gdzie pojawili się ci nieproszeni goście.