Rumiana karkówka, miękkie żeberka czy soczysty kurczak? Niezależnie od tego, jakie pyszności wrzucacie na ruszt, przyda się do nich chrupiąca surówka. Choć wszystkie kolorowe warzywa dobrze się tu sprawdzą, to jest 1, które szczególnie pasuje do grillowanych przysmaków. Zawsze dodawajcie je do surówek i sałatek, a brzuchy wam za to podziękują.

Jak surówka do grilla, to tylko z tym składnikiem

Colesław, mizeria czy kiszona kapusta to najczęstsze pozycje, które pojawiają się na stole obok grillowanych mięs. Dużą popularnością cieszy się też surówka z białej kapusty czy tartej marchewki, jednak każdą z nich warto wzbogacić 1 dodatkiem, który nie tylko urozmaici smak, ale i ułatwi trawienie naszym ociężałym brzuchom. Co dać do sałatki na grilla, aby ulżyć żołądkowi? Ten magiczny składnik to nic innego jak burak, zawierający betainy przyspieszające trawienie, pobudzające wydzielanie żółci i przyspieszające spalanie tłuszczów. Co więcej, to warzywo zapobiega też zgadze i usprawnia pracę jelit, a to zdecydowanie przyda się każdemu z nas po obfitej uczcie prosto z rusztu. 

Aby skorzystać ze wszystkich tych dobroczynnych właściwości, wystarczy dodać już 1 niewielkiego buraczka. Oczywiście możemy go wcześniej ugotować lub upiec, jednak zdecydowanie najwięcej cennych wartości ma na surowo. Wystarczy tylko go obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Jaki sos do surówki na grilla?

Kiedy mamy już przygotowane świeże warzywa, przyda się jeszcze wyrazisty, aromatyczny sos. Z czym najlepiej podawać surówki, aby podkręcić wszystkie ich walory? Przygotowując sałatki do grilla, lepiej zrezygnować z ciężkich sosów z majonezem i postawić na klasyczny vinegret na bazie oliwy i soku z cytryny. Jeśli jednak wolicie białe sosy, zamieńcie tłustą śmietanę na jogurt naturalny i przygotujcie lekki sos koperkowy lub czosnkowy.