Podstawowy przepis na kotlety mielone zawiera przede wszystkim dwa rodzaje mięsa. Składnikiem, którego nie może zabraknąć jest cebula. Najlepiej dusić ją na maśle klarowanym - dzięki temu odda smak potrawie i podkreśli jej wyjątkowość. Wszyscy wykorzystujecie kajzerkę lub domową bułkę tartą? To nadaje im pulchności i spaja mięso mielone. Jest jednak jeszcze lepszy składnik, który doskonale nasiąka mlekiem lub wodą dodaną do kotletów. Sprawdźcie, a już nigdy nie będziecie robić inaczej.
Czym zastąpić bułkę tartą w kotletach mielonych, aby były jeszcze pulchniejsze?
Jedni używają zwykłej namoczonej kajzerki, inni bułki tartej ze sklepu. Sprawdza się także czerstwy chleb lub razowiec, który pozostał z kilku dni. Jednak najlepszym wyborem będzie aromatyczna chałka. To na niej wychodzą najlepsze "tosty francuskie" - nasiąka idealnie płynem, który zapiekamy i podajemy na ciepło. W przypadku mielonych użyjcie bulionu wołowego lub mleka, aby nasiąkła smakiem.
Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego wołowego,
- pół kilo mięsa mielonego wieprzowego,
- 3 cebule białe,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 3 kromki chałki,
- szczypta papryki słodkiej w proszku,
- łyżka masła,
- szklanka bulionu lub mleka,
- olej do smażenia.
Mięso przełóżcie do dużej miski. Należy dokładnie wymieszać razem z przyprawami - solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawcie na chwilę do lodówki. Na patelnie rozgrzejcie olej z masłem i dodajcie posiekaną wcześniej cebulę. Duście pod przykryciem około 10 minut. Gdy przestygnie, dodajcie do masy mięsnej. Namoczcie chałkę w bulionie czy mleku i włóżcie do mięsa. Wyróbcie dokładnie masę, aby smaki przegryzły się. Uformujcie zgrabne kule i smażcie na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Najlepiej smakują podane z mizerią lub buraczkami.
Jakie mięso połączyć, aby mielone nie były suche?
Kotlety mielone powinny zawierać przynajmniej dwa rodzaje mięsa, najlepiej nieco tłustszego. Jeżeli wybierzecie wołowe, wieprzowe i z indyka - otrzymacie jedno z najlepszych. Charakterystyczny smak wołowiny miesza się z kleistością karczku. To doskonały mariaż. Jeżeli jesteście na diecie, możecie wykorzystać także samo mięso indycze lub z kurczaka - wtedy warto dodać siemię lniane, które nada im kleistości i delikatności.