Podstawowy przepis na kotlety mielone zawiera przede wszystkim dwa rodzaje mięsa. Składnikiem, którego nie może zabraknąć jest cebula. Najlepiej dusić ją na maśle klarowanym - dzięki temu odda smak potrawie i podkreśli jej wyjątkowość. Wszyscy wykorzystujecie kajzerkę lub domową bułkę tartą? To nadaje im pulchności i spaja mięso mielone. Jest jednak jeszcze lepszy składnik, który doskonale nasiąka mlekiem lub wodą dodaną do kotletów. Sprawdźcie, a już nigdy nie będziecie robić inaczej.

Czym zastąpić bułkę tartą w kotletach mielonych, aby były jeszcze pulchniejsze?

Jedni używają zwykłej namoczonej kajzerki, inni bułki tartej ze sklepu. Sprawdza się także czerstwy chleb lub razowiec, który pozostał z kilku dni. Jednak najlepszym wyborem będzie aromatyczna chałka. To na niej wychodzą najlepsze "tosty francuskie" - nasiąka idealnie płynem, który zapiekamy i podajemy na ciepło. W przypadku mielonych użyjcie bulionu wołowego lub mleka, aby nasiąkła smakiem.

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego wołowego,
  • pół kilo mięsa mielonego wieprzowego,
  • 3 cebule białe,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 kromki chałki,
  • szczypta papryki słodkiej w proszku,
  • łyżka masła,
  • szklanka bulionu lub mleka,
  • olej do smażenia.

Mięso przełóżcie do dużej miski. Należy dokładnie wymieszać razem z przyprawami - solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawcie na chwilę do lodówki. Na patelnie rozgrzejcie olej z masłem i dodajcie posiekaną wcześniej cebulę. Duście pod przykryciem około 10 minut. Gdy przestygnie, dodajcie do masy mięsnej. Namoczcie chałkę w bulionie czy mleku i włóżcie do mięsa. Wyróbcie dokładnie masę, aby smaki przegryzły się. Uformujcie zgrabne kule i smażcie na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Najlepiej smakują podane z mizerią lub buraczkami.

Jakie mięso połączyć, aby mielone nie były suche?

Kotlety mielone powinny zawierać przynajmniej dwa rodzaje mięsa, najlepiej nieco tłustszego. Jeżeli wybierzecie wołowe, wieprzowe i z indyka - otrzymacie jedno z najlepszych. Charakterystyczny smak wołowiny miesza się z kleistością karczku. To doskonały mariaż. Jeżeli jesteście na diecie, możecie wykorzystać także samo mięso indycze lub z kurczaka - wtedy warto dodać siemię lniane, które nada im kleistości i delikatności.