Tzatziki, określany często jako „cacyki”, to przysmak kojarzony ze słoneczną Grecją. Ma charakterystyczny, świeży smak z lekko czosnkową nutą i dodatkiem cytryny. Możemy przygotować go ekspresowo – wystarczy kupić gotową mieszankę w sklepie i dodać ją do jogurtu.

Jeśli jednak chcemy, by smakował dokładnie tak, jak od greckiej gospodyni, warto zrobić go samodzielnie – zdecydowanie poczujemy różnicę w smaku. Co dodać do sosu tzatziki? Poniżej zdradzamy prosty i szybki przepis.

Co jest potrzebne do tzatziki

Przepis na sos tzatziki jest dość prosty i nie wymaga zbyt wielu składników. Jego bazą jest jogurt naturalny – powinien być jak najbardziej kremowy, żeby sos miał gęstą konsystencję, dlatego najlepszym wyborem będzie grecki. Dodajemy do niego również:

  • czosnek, przeciśnięty przez praskę lub posiekany na drobno,
  • oliwę z oliwek – najlepiej extra virgin, która cechuje się bogatym smakiem i aromatem,
  • świeży koperek, który możemy zastąpić szczypiorkiem, natką pietruszki, a nawet miętą.\

Czy można zrobić tzatziki z kiszonych ogórków?

Klasyczny przepis zawiera również startego świeżego ogórka, jednak koniecznie wypróbujcie przepis z ogórkiem kiszonym, który sprawi, że dip będzie niezwykle soczysty i delikatnie kwaskowaty i niezwykle soczysty.

Z czym podawać tzatziki z kiszonych ogórków? To dość uniwersalny sos, dlatego idealnie komponuje się z daniami z grilla – zarówno mięsami, jak i warzywami. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do:

  • świeżych, pokrojonych w słupki warzyw, jako alternatywa dla hummusu,
  • frytek (zarówno klasycznych, jak i z batatów albo selera),
  • pieczonych i grillowanych ryb.

Pamiętajmy też, by przygotowane przez nas tzatziki przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku – dzięki temu sos zachowa świeżość nawet przez 2-3 dni.

Tzatziki z dodatkiem ogórka kiszonego to doskonały sos na imprezowe spotkania. Samodzielne zrobienie tego pysznego sosu jest banalnie proste i nie zajmie nam więcej, niż 10 minut. Do przygotowania go warto mieć w swojej kuchni:

Przepis na sos tzatziki z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • jogurt naturalny grecki 350 g
  • ogórki kiszone 6 szt.
  • sok z cytryny 30 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • koperek ½ pęczka
  • oliwa z oliwek 15 ml
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • rozmaryn ½ łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki kiszone odsączamy z zalewy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Następnie odkładamy je na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Średniej wielkości cytrynę dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wyciskamy sok z jednej połówki.
  3. Czosnek obieramy z łupin, miażdżymy płaską częścią noża i siekamy w drobną kosteczkę. Inną opcją jest przeciśnięcie czosnku przez specjalną praskę – jest to znacznie szybsza metoda, jednak należy to zrobić bezpośrednio do miseczki, w której przygotujemy nasze tzatziki.
  4. Świeży koperek (jeśli takiego nie mamy, możemy dodać suszony, jednak będzie nieco mniej aromatyczny) płuczemy w lodowatej wodzie, osuszamy i siekamy na drobno.
  5. Do niewielkiej miseczki przelewamy jogurt naturalny (najlepszy będzie gęsty, typu greckiego, ale sprawdzi się też klasyczny naturalny). Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz i rozmaryn (jeśli chcemy podkręcić smak naszego sosu, warto dodać również pół łyżeczki oregano lub cząbru). Całość dokładnie mieszamy.
  6. Następnie dolewamy 15 ml oliwy z oliwek (można go zastąpić dobrej jakości olejem rzepakowym), posiekany koperek oraz odsączone kiszone ogórki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by smaki się ze sobą połączyły.

Tzatziki z ogórkami kiszonymi przechowujemy w lodówce. Możemy podać go np. z chrupiącym, zrumienionym pieczywem lub grillowanym mięsem, np. karkówką.