Krokiety to jedno z tych dań, którego nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole. Płaty naleśnikowe muszą być cienkie, rumiane oraz elastyczne, aby nie przerywały się. Farsz zwykle powstaje na bazie duszonej kapusty z dodatkiem leśnych grzybów, takich jak podgrzybki czy borowiki. Panierka zdecydowanie odróżnia krokiety od naleśników. To nieodłączna część, która decyduje o chrupkości dania. Co zrobić, aby panierka do krokietów była jeszcze lepsza i sprawiała, że farsz nie będzie suchy i wiórowaty? Podpowiadamy w poniższym materiale.

Panierka do krokietów, która sprawi, ze krokiety będą soczyste i chrupiące jednocześnie

Zaletą tej panierki jest to, że składniki macie tuż na wyciągnięcie ręki. Jeżeli zrobiliście wystarczająco dużo surowego ciasta naleśnikowego, to zadanie z pewnością będzie ułatwione. Gotowe naleśniki z farszem z kapusty i grzybów należy maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanej patelni. Dzięki temu tworzy chrupiącą skorupkę, wewnątrz której farsz pozostaje miękki i soczysty.

Panierkę z ciasta naleśnikowego zrobicie z: 2 jajek, szklanki mąki, połowy szklanki mleka i 5 łyżeczek wody gazowanej lub jasnego niepasteryzowanego piwa. Dzięki temu będzie lekko napowietrzona i bardziej chrupka. Po usmażeniu krokietów w tak przygotowanej panierce, przełóżcie je na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Czym urozmaicić ciasto naleśnikowe, aby było jeszcze smaczniejsze?

Ciasto naleśnikowe nie musi być nudne w smaku. Jeżeli zależy wam na podkręceniu jego walorów, możecie wykorzystać te niezawodne patenty:

  • zastąpcie 1/4 szklanki mąki tartą marchewką lub kapustą czerwoną - smak i kolor gwarantowany, a dodatkowo przemycicie więcej warzyw dla niejadków,
  • część mąki pszennej wymieńcie na orkiszową, razową lub gryczaną - będzie miała bardziej złotawy kolor po wysmażeniu,
  • dolejcie do ciasta sos sojowy lub pastę miso - podczas smażenia panierka będzie ulegać niewielkiej karmelizacji i wydzielać przyjemny, słonawy posmak,
  • zastąpcie część mąki pszennej mielonymi orzechami włoskimi lub laskowymi - orzechowy posmak idealnie będzie komponować się z farszem.