Siemię lniane ma nieocenione właściwości. Dodawane do posiłku sprawia, że nawet cięższe potrawy nie będą problemem dla żołądka. Osłaniają ścianki przewodu pokarmowego i działają jak leczniczy plaster. Polecane są zwłaszcza osobom z refluksem czy niestrawnością. Idealnie zastępują ciężkostrawne jajka, które są bazą wielu przepisów. Nie inaczej jest w przypadku naleśników. Sprawdźcie naszą poradę i przepis poniżej.
Jak zrobić naleśniki na siemieniu lnianym zamiast jajek?
Nie tylko osoby z nietolerancją jajek będą mogły skorzystać z tego przepisu. To także doskonały patent dla tych, którym aktualnie ich zabrakło. Wypróbujcie naleśniki na siemieniu lnianym zamiast jajek.
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 150 ml wody mineralnej,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 łyżki kisielu z siemienia lnianego,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
- Ciepłe mleko wymieszajcie z wodą - najlepiej mineralną lub przefiltrowaną.
- Jeżeli zależy wam, aby były nieco grubsze i puszystsze, wybierzcie wodę gazowaną lub oranżadę.
- Dolejcie do przesianej wcześniej mąki.
- Jajka roztrzepcie razem z cukrem pudrem i solą.
- Połączcie obie masy.
- Kisiel z siemienia lnianego uzyskacie poprzez lekkie podgotowanie siemienia w gorącej wodzie przez 10 minut.
- Po przestudzeniu połączcie z masą naleśnikową.
- Wylewajcie porcjami na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.
- Płaty ciasta naleśnikowego odłóżcie na ręcznik papierowy.
- Tak przygotowane idealnie nadają się do przygotowania krokietów czy deseru z serem białym.
Porada:
Naleśniki możecie przygotować również z pomocą szałwii hiszpańskiej, inaczej nasion chia. Kisiel powstały z ich namoczenia równie dobrze zastępuje ten z siemienia lnianego. Dodatkowo regulują ciśnienie krwi i usprawniają trawienie.