Siemię lniane ma nieocenione właściwości. Dodawane do posiłku sprawia, że nawet cięższe potrawy nie będą problemem dla żołądka. Osłaniają ścianki przewodu pokarmowego i działają jak leczniczy plaster. Polecane są zwłaszcza osobom z refluksem czy niestrawnością. Idealnie zastępują ciężkostrawne jajka, które są bazą wielu przepisów. Nie inaczej jest w przypadku naleśników. Sprawdźcie naszą poradę i przepis poniżej.

Jak zrobić naleśniki na siemieniu lnianym zamiast jajek?

Nie tylko osoby z nietolerancją jajek będą mogły skorzystać z tego przepisu. To także doskonały patent dla tych, którym aktualnie ich zabrakło. Wypróbujcie naleśniki na siemieniu lnianym zamiast jajek.

Składniki:

  •     250 ml mleka,
  •     150 ml wody mineralnej,
  •     1 szklanka mąki,
  •     1 łyżka cukru pudru,
  •     2 łyżki kisielu z siemienia lnianego,
  •     2 jajka,
  •     szczypta soli,
  •     1 łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Ciepłe mleko wymieszajcie z wodą - najlepiej mineralną lub przefiltrowaną.
  2. Jeżeli zależy wam, aby były nieco grubsze i puszystsze, wybierzcie wodę gazowaną lub oranżadę.
  3. Dolejcie do przesianej wcześniej mąki.
  4. Jajka roztrzepcie razem z cukrem pudrem i solą.
  5. Połączcie obie masy.
  6. Kisiel z siemienia lnianego uzyskacie poprzez lekkie podgotowanie siemienia w gorącej wodzie przez 10 minut.
  7. Po przestudzeniu połączcie z masą naleśnikową.
  8. Wylewajcie porcjami na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.
  9. Płaty ciasta naleśnikowego odłóżcie na ręcznik papierowy.
  10. Tak przygotowane idealnie nadają się do przygotowania krokietów czy deseru z serem białym.

Porada:

Naleśniki możecie przygotować również z pomocą szałwii hiszpańskiej, inaczej nasion chia. Kisiel powstały z ich namoczenia równie dobrze zastępuje ten z siemienia lnianego. Dodatkowo regulują ciśnienie krwi i usprawniają trawienie.