Gęsty, kremowy i aksamitnie gładki - takie powinien być idealny budyń. Niestety, często pomimo starań uzyskujemy zupełnie inny efekt i musimy męczyć się z nieprzyjemnymi grudkami. Jak temu zapobiec? Wystarczy zastosować banalnie prostą metodę, a budyń będzie jednolity już w kilka sekund. 

Jak zlikwidować grudki w budyniu?

Okazuje się, że cały problem da się rozwiązać 1 banalnie prostym trikiem, który nie wymaga żadnych specjalnych składników czy wymyślnych technik. Otóż wystarczy, że podczas mieszania zamienicie łyżkę na widelec, a składniki idealnie się połączą i nie stworzą zbitych bryłek. Takie proste, a takie skuteczne, choć nie każdy o tym słyszał. Jeśli jednak chcecie jeszcze bardziej udoskonalić ten przysmak, możecie zastosować kolejny sprawdzony trik. Zobaczcie, co zrobić, żeby budyń był jeszcze bardziej aksamitny.

Jak zrobić aksamitny budyń?

Aby budyń miał jeszcze przyjemniejszą konsystencję, a do tego bardziej rozkoszny smak, wystarczy dodać do niego 1 łyżkę masła. Ten składnik to najlepszy przyjaciel tego deseru, choć nie każdy o tym słyszał. Wszystko dlatego, że tłuszcz sprawia, że budyń staje się bardziej kremowy i delikatny, a dodatkowo genialnie podbija jego smak

Z czym podawać budyń?

Kiedy nas idealnie gładki deser jest już gotowy, nie pozostaje nic innego jak pałaszować go ze smakiem. Oczywiście smakuje genialnie sam w sobie, ale kiedy podkręcimy go dodatkami, zamienia się w obłędny deser. Co można do niego dodać? Oto najpyszniejsze propozycje:

  • prażone płatki migdałów,
  • mus z jabłek,
  • łyżka masła orzechowego,
  • konfitura z wiśni,
  • garść ryżu preparowanego,
  • szczypta wiórek kokosowych,
  • kostka ulubionej czekolady,
  • domowy solony karmel,
  • otarta skórka z cytryny.