Wiele mówi się o tym, jak ważne jest codzienne spożywanie owoców i warzyw, aby dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych witamin i minerałów. Sprytnym wyjściem jest w tym przypadku domowa multiwitamina, którą możecie zrobić raz i przechowywać w butelkach lub słoiczkach przez cały rok. Dzięki temu będziecie mogli doładować się cennymi witaminami w każdej chwili, bez wychodzenia na zakupy do warzywniaka.
Jak zrobić domowy sok multiwitamina?
Aby przygotować pyszny i pełen witamin napój, wcale nie musicie mieć specjalnej wyciskarki, ani sokowirówki, bo całość zrobicie z pomocą zwykłego blendera. Co więcej, do soku wykorzystacie nie tylko soczyste pomarańcze, marchewki i jabłka, ale i jesienne dodatki w postaci dyni oraz gruszek. W ten sposób powstanie genialna mieszanka smaków i wartości odżywczych, które przydadzą się każdemu organizmowi w jesienne i zimowe chłodne dni.
Jak zrobić z takiego zestawu pyszny, gładki i gęsty napój? Wystarczy, że najpierw zetrzejcie na tarce marchew i dynię, po czym ugotujecie je w wodzie do miękkości, a do tego dodacie pokrojone jabłka z gruszkami. Wszystko to musicie jeszcze trochę podgrzewać, aż owoce zmiękną, a na sam koniec dodajecie do tego wszystkiego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i blendujecie całość na gładką masę. W ten prosty sposób powstaje genialny napój, który zarówno smakiem, jak i wartościami przebija wszystkie gotowe soczki ze sklepów.
Ten przepis znaleźliśmy na stronie obzarciuch.pl, a poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz propozycje dodatków, którymi można jeszcze bardziej podkręcić smak i wartości napoju.
Domowa multiwitamina - dodatki
Podstawowy przepis na domowy sok multiwitamina można wzbogacać przeróżnymi dodatkami, które nie tylko podkręcą smak i aromat napoju, ale dodadzą mu także jeszcze więcej cennych wartości odżywczych. Jednym z takich składników jest świeży imbir. Gdy dodacie do soku niewielki kawałek świeżego, obranego ze skórki kłącza i dokładnie zblendujecie całość, gotowa multiwitamina będzie jeszcze lepiej działała na odporność i świetnie wzmocni was w jesienno-zimowym sezonie.
Drugim cennym dodatkiem do multiwitaminy jest korzeń kurkumy, który nie tylko świetnie podbije żółty kolor soku, ale sprawi też, że mieszanka nabierze właściwości przeciwzapalnych i świetnie wspomoże trawienie. Próbujcie więc różnych wariantów smakowych i dobierajcie dodatki do waszych gustów i zgodnie z dolegliwościami, jakie wam dokuczają.
Przepis na sok multiwitamina
Składniki:
- 3 litry wody,
- 4 pomarańcze,
- 1,5 kg jabłek winnych,
- 1 kg marchwi,
- 1 kg gruszek,
- 800 g dyni,
- cukier do smaku.
Przygotowanie:
- Dynię obierzcie ze skórki i usuńcie wszystkie pestki ze środka, a następnie zetrzyjcie miąższ na tarce o dużych oczkach. Marchew również obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Całość przerzućcie do dużego garnka, zalejcie wodą i gotujcie do miękkości.
- Gruszki i jabłka obierzcie ze skórek, usuńcie z nich gniazda nasienne, a potem pokrójcie owoce w niewielką kostkę i dorzućcie je do garnka z marchewką oraz dynią. Całość gotujcie dalej, aż owoce całkowicie zmiękną.
- Pomarańcze pokrójcie na połówki i wyciśnijcie z nich cały sok. Wlejcie go do garnka z pozostałymi składnikami i zblendujcie całość na gładki napój. Gotową multiwitaminę skosztujcie i doprawcie do smaku cukrem, a potem raz jeszcze dokładnie wymieszajcie. Gorący napój przelewajcie do czystych, wyparzonych butelek lub słoiczków i mocno zakręćcie pokrywki.
- Tak przygotowane buteleczki lub słoiki pasteryzujcie w garnku, wyłożonym ściereczką przez około 20 minut, a następnie odstawcie do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy przenieście do piwnicy lub spiżarni.
Źródło: obzarciuch.pl


















