Zakwas buraczany to jedna z najzdrowszych kiszonek, która służy jako baza przepysznej postnej zupy. W jego skład obowiązkowo wchodzą buraki, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz sól. Ta mieszanka to najlepsze remedium na przeziębienie, które wspomaga układ odpornościowy oraz trawienny. Wystarczy łyżeczka zakwasu dziennie, aby dostarczyć witamin z grupy B, witaminy C oraz wapnia i magnezu. Jeżeli chcecie zwiększyć jego właściwości, przenigdy nie wyrzucajcie tej jednej rzeczy.

Co nie powinno trafić do kosza z zakwasu na barszcz?

Zakwas na barszcz czerwony to głównie płyn, który jest dodawany po ugotowaniu zupy na bazie warzyw. To postne danie, którego smak jest podkręcany za pomocą kwaśnego dodatku z nutą czosnku i pieprzu. Tym smakiem przechodzą same buraki, na których ukiszony jest zakwas. Nie wyrzucajcie kawałków tych warzyw - to jeden z lepszych dodatków do surówek, zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Takie buraki mogą być przechowywane przez około 3 miesiące w lodówce, jeżeli nie zużyjecie całej partii za jednym zamachem.

Buraki kiszone to źródło magnezu, potasu, miedzi, wapnia, witamin z grupy B, witaminy E oraz C. Spożywane regularnie w niewielkich ilościach pomagają wzmocnić układ odpornościowy oraz wymieść złogi z jelit. Mają więcej właściwości odżywczych niż te gotowane czy surowe. W przypadku tych ostatnich należy uważać na zawarty w nich cukier, natomiast w kiszonych nie ma takiej obawy.

Przepis na najlepszą surówkę z kiszonych buraków

Nie jedliście jeszcze surówki z kiszonki? Musicie koniecznie to nadrobić, jest przepyszna!

Składniki:

  • 3-4 kiszone buraki,
  • 100 g sera feta,
  • garść rukoli,
  • garść pestek granatu,
  • 10 rodzynek,
  • garść posiekanych orzechów,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny lub jabłkowy.

Przygotowanie:

  1. Buraki wyjmijcie z zakwasu i pozwólcie, aby delikatnie obciekły z zalewy.
  2. Następnie pokrójcie w talarki lub cienkie paseczki.
  3. Umyjcie rukolę i osuszcie na ręcznikach papierowych.
  4. Przełóżcie składniki do miski i pokruszcie fetę.
  5. Dodajcie posiekane rodzynki i pestki granatu.
  6. Na koniec skropcie wszystko oliwą z oliwek i octem.
  7. Nie ma potrzeby dosalać ze względu na ukiszone buraki oraz dodatek pety.
  8. Na koniec oprószcie siekanymi orzechami.