Myśląc o podrobach, zwykle mamy przed oczami wątróbkę. Zarówno tę drobiową, jak i wieprzową. Z racji większej dostępności mięsa nie sięgamy już tak często jak dawniej po inne podroby.
A szkoda, bo kryją one w sobie nie tylko multum cennych dla ludzkiego organizmu mikroelementów i składników odżywczych, ale też są po prostu smaczne i łatwe do przygotowania Jak choćby zapomniane już i pogardzane drobiowe (zwykle kurze) serca, które w dodatku nie przestraszą chyba nikogo swoją niewygórowaną ceną.
Jak przygotować drobiowe serca?
Wystarczy parę składników i z tego niepozornego mięsa przygotujecie na obiad wyborne kotleciki. Zanim jednak zaczniecie smażyć je na patelni, nieodzowne będzie ich odpowiednie przygotowanie.
Jak przystało na kotlety, także te z serduszek drobiowych powinny być dość płaskie, by proces smażenia trwał krótko i nie sprawił, że nadmiernie się wysuszą. W tym celu należy odpowiednio je przygotować i rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa podobnie jak choćby kotlety schabowe.
Przepis na panierowane kotlety z serc drobiowych
Składniki:
- 60 dag serc drobiowych
- 2 jajka
- Mąka do panierowania
- Suszony czosnek
- Wędzona papryka
- Pieprz
- Sól
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Oczyśćcie serca drobiowe z błonek, przerostów tłuszczu i innych zbędnych elementów.
- Następnie przekrójcie każde serce na pół i oczyśćcie je z krwi.
- Ułóżcie serduszka na desce i przykryjcie je folią spożywczą. Weźcie do ręki tłuczek i utłuczcie je na płaskie kotlety tak jak schabowe. Przełóżcie mięso do miski.
- Pora na doprawienie mięsa z serc drobiowych.
- Wbijcie do naczynia z sercami dwa rozkłócone jajka i dokładnie je wymieszajcie wraz z mięsem.
- Obtaczajcie kawałki mięsa w mące i smażcie na dobrze rozgrzanej patelni na oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony.
- Podawajcie z ulubionymi surówkami i dodatkami – ziemniakami, ryżem, kluskami, kaszą i obowiązkowo z sosem - np. z ketchupem. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie do serc sosu, np. na bazie grzybów (w tym także pieczarek).
Smacznego!