W ostatnich kilkunastu latach czekoladki, cukierki i lizaki zyskały dużego konkurenta. Są nim oczywiście żelki. Rozmaitego rodzaju galaretki o przeróżnych smakach zalały polskie sklepy i zyskały sympatię nie tylko u najmłodszych łasuchów, ale także wśród osób dorosłych.

I cóż, nie ma co ukrywać, żelki produkcji wielu producentów rzeczywiście mogą być naprawdę smaczne. Mają jednak jeden defekt. Ich skład ze względu na ilość cukru może budzić niepokój. Duża część tego typu łakoci zwykle miewa nawet ponad 50% cukru!

Z czego zrobić domowe żelki?

Jakie proponujemy rozwiązanie w tym temacie? Zamiast oddać się żelkom na pastwę losu, zróbcie je sami! Do tego wykorzystać możecie dowolny dżem, powidła czy konfitury lub soki owocowe. 

Smak pozostaje wyłącznie kwestią waszego gustu i smaku, a także tego, co po prostu macie w swoich spiżarniach. Nada się zarówno stary truskawkowy dżem od mamy, ale także inne słodkie przetwory, włącznie z tym sklepowymi. Do tego jeszcze odrobina wody, substancja zagęszczająca (najlepiej agar) i można brać się do roboty.

Przepis na domowe żelki z dżemu 

Składniki:

  • 20 dag dowolnej konfitury, dżemu lub powideł
  • Niecała szklanka wody
  • 10 g agaru lub żelatyny

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie agar lub żelatynę i zalejcie wodą. Dobrze wymieszajcie i przelejcie do rondla i od razu podgrzewajcie, często mieszając.
  2. Po doprowadzeniu do zagotowania, wlejcie do środka konfiturę lub dżem. Znowu doprowadźcie do zagotowania i stale mieszając gotujcie przez ok. 2-3 minuty. 
  3. Przygotujcie dość wysoką blaszkę lub małą brytfankę. Wyłóżcie ją folią spożywczą.
  4. Rozpuszczoną mieszankę wody, agaru i dżemu przelejcie do przygotowanej foremki. 
  5. Odczekajcie ok. 40 min do wystygnięcia i zastygnięcia masy. 
  6. Wyciągnijcie zastygnięta zawartość na deskę i wyciągnijcie z folii. 
  7. Pokrójcie galaretkę w równą kostkę. Gotowe żelki można posypać cukrem lub cukrem pudrem, jeśli nie są wystarczająco słodkie.

Smacznego!