W wielu domach, w których nie jada się w piątki mięsa, repertuar dań na ten dzień jest dość ograniczony. Zwykle smaży się wtedy rybę, lepi pierogi albo trze ziemniaki na placki. Jeżeli szukacie innego, ciekawego przepisu na danie, które będzie smaczne i jednocześnie dość tanie do zrobienia, mamy dla was coś ekstra. Zamiast ziemniaków użyjcie innego warzywa, z którego wychodzą zaskakująco smaczne i chrupiące placki z patelni. 
Placki lepsze niż ziemniaczane 

Produktem, o którym jest mowa są buraki. To warzywa przez lata raczej pomijane, kojarzone z bardzo tanim, wręcz biednym jedzeniem. A przecież buraki są pełne witamin, bardzo zdrowe i smaczne. Można zrobić z nich ćwikłę, upiec albo ugotować i dodać do sałatki, przygotować z nich barszcz albo placki. Dokładnie takie, jak ziemniaczane, ale… z buraków. Wystarczy zetrzeć surowe buraczki, dodać cebulę, trochę przypraw i gotowe - od razu można smażyć placki na patelni. Są chrupiące i świetnie smakują ze śmietaną albo serem feta. 

Przepis na placki z buraków

Składniki:

  • 2 duże buraki (500-600 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie buraki i zetrzyjcie je na tarce na średnich lub małych oczkach.
  2. Połóżcie starte buraki na sitku. Dodajcie sok z cytryny, pokrojoną w kostkę cebulę i doprawcie je solą oraz pieprzem. Odstawcie na kilka minut, by puściły sok.
  3. Po tym czasie mocno odciśnijcie buraki. Dodajcie do nich 1 całe jajko, mąkę i wyróbcie masę. 
  4. Rozgrzejcie na patelni 2 łyżki masła oraz kilka łyżek oleju. Następnie łyżką wykładajcie porcje ciasta, formujcie je w placki i smażcie po kilka minut z każdej strony. 

Tak usmażone placki buraczane są bardzo smaczne z kwaśną śmietaną oraz cukrem. Będą doskonałe także z serem feta i prażonymi pestkami dyni lub nasionami słonecznika i rukolą. Możliwości są praktycznie nieograniczone. Eksperymentujcie i odkryjcie sami, z czym najbardziej smakują wam takie placuszki. Smacznego!