Nasmażyliście cały stos naleśników, ale tylko część zjedliście na ciepło, a reszta została w lodówce na kolejny dzień? Możecie wyczarować z nich pyszny i pięknie prezentujący się obiad. Wystarczy tylko kilka dodatków z lodówki i prosty sos, a całość nie zajmie wam więcej niż 15-20 minut. Zobaczcie, jakie to proste. 

Co zrobić z naleśników? Efektowny obiad w 20 minut

Aby najlepiej wykorzystać wczorajsze placki, najlepiej przygotować naleśnikową lasagne, czyli wyłożyć naleśnikami naczynie żaroodporne, a następnie przekładać je warstwowo beszamelem i szynką. Tak przygotowane danie wystarczy tylko zapiec przez około 15 minut i przepyszna, a do tego bardzo efektowna zapiekanka gotowa. Co więcej, podstawowy przepis można modyfikować do woli, bo do środka takiej naleśnikowej lazanii możecie dorzucić ulubione warzywa, sery czy zastąpić szynkę wędzonym boczkiem. Spróbujcie zrobić to danie, a już nigdy nie zmarnujecie ani jednego naleśnika.

Naleśnikowa lazania - przepis na szybki obiad

Składniki:

  • około 7-8 naleśników,
  • kilka plastrów ulubionej szynki,
  • 200 g tartego sera żółtego,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 190 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy, więc w garnku rozpuszczamy masło, a następnie mieszamy je z mąką, robiąc zasmażkę. Teraz dolewamy mleko i dokładnie mieszamy całość, aż zacznie gęstnieć. W tym momencie dosypujemy połowę tartego sera oraz gałkę muszkatołową i sól z pieprzem do smaku.

Naczynie żaroodporne wykładamy kilkoma naleśnikami, tak, aby pokryć nimi całe dno i żeby kawałki placków mocno wystawały z brzegach formy. Następnie układamy na tym plastry szynki i zalewamy 1/3 beszamelu. Teraz na środku układamy kolejny naleśnik, a na nim znów układamy szynkę i 1/3 sosu beszamelowego. Teraz zawijamy do środka wystające po bokach brzegi naleśników i polewamy całość beszamelem oraz posypujemy resztą tartego sera. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 12-15 minut i gotowe.