Kurczak z piekarnika to obiadowa klasyka w wielu domach. Pieczone udka, skrzydełka czy piersi smakują każdemu i możemy je przygotowywać na wiele sposobów. Niezależnie jaką część mięsa wybierzemy, kluczem do sukcesu jest jej odpowiednie doprawienie. Zobaczcie, z czego zrobić marynatę do kurczaka, która zachwyca smakiem i aromatem.

Jak zrobić aromatyczną marynatę do kurczaka?

Zanim zaczniemy robić marynatę, musimy odpowiednio przygotować drób. Aby skórka kurczaka była chrupiąca i złocista, mięso należy wcześniej dokładnie umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. W ten sposób marynata będzie się lepiej trzymała, dzięki czemu mocniej wniknie w jego strukturę. 

Z czego powinna być przygotowana aromatyczna marynata do kurczaka, która podkręci jego smak? Sekretnym składnikiem, który doda mu wyrazu, jest odrobina imbiru. Zarówno świeży korzeń, jak i suszony proszek zamienia nudny drób w wykwintne, wielowymiarowe danie. Musimy jednak zachować ostrożność, aby nie przesadzić z ilością imbiru. Ta przyprawa ma tak mocny smak i aromat, że w zbyt dużych dawkach może zdominować delikatny smak drobiu. 

Innymi produktami, które fantastycznie wpływają na kurczaka jest, miód i sok z cytryny. Ten pierwszy sprawi, że skórka pięknie się skarmelizuje, więc będzie chrupiąca i złocista. Z kolei drugi zagwarantuje miękkość i kruchość mięsa. 

Jak zamarynować kurczaka przed pieczeniem?

Tak przygotowany drób powinien trafić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłuższy będzie czas marynowania, tym bardziej wszystkie smaki i aromaty wnikną w mięso. Ważne jednak, aby wyjąć zamarynowanego kurczaka z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Powinien on bowiem nabrać temperatury pokojowej przed trafieniem do piekarnika. Warto też przygotować nieco większą ilość marynaty, aby potem podlewać nią mięso w czasie pieczenia

Przepis na marynatę do kurczaka z imbirem i sosem sojowym

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z imbiru zeskrobujemy skórkę przy pomocy łyżeczki, a następnie ścieramy korzeń na tarce o drobnych oczkach. Oliwę, miód, sok z cytryny i sos sojowy wlewamy do miseczki. Dodajemy czosnek i imbir oraz przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Gotową marynatą nacieramy mięso z każdej strony, po czym przykrywamy je i wstawiamy do lodówki na całą noc.