Każdy był choć raz w takiej sytuacji, gdy w brzuchu burczy, a w lodówce pustki. Dodatkowo często dochodzi do tego pośpiech, a wtedy nie ma czasu na wertowanie książek kucharskich oraz internetu w poszukiwaniu inspiracji. W tych momentach najlepszym ratunkiem jest właśnie to danie -  tanie, błyskawiczne i tylko z 3 składników, które zawsze mamy w kuchni. Zapamiętajcie ten genialny w swojej prostocie przepis, bo nie raz was uratuje.

Szybki obiad z 3 składników

Kiedy nie macie pomysłu ani produktów na wyczarowanie obiadu, wcale nie musicie sięgać po kanapkę na szybko, bo szybka zapiekanka jajeczna zajmie wam tyle samo czasu, co posmarowanie kromki chleba i ułożenie na niej dodatków. Jak zrobić zapiekankę jajeczną? To banalnie proste, bo wystarczą tylko jajka, mleko i starty ser żółty. Wszystko wrzucamy do jednej miski, chwilę mieszamy i pyszna baza do zapiekanki gotowa. Kluczowe są jednak odpowiednie proporcje, aby całość miała po upieczeniu idealną konsystencję. Gotowe danie powinno być złociste i chrupiące z zewnątrz, a w środku przyjemnie wilgotne i puszyste. 

Co można dać do zapiekanki jajecznej?

Oczywiście taką podstawową wersję można urozmaicać na przeróżne sposoby, dodają ulubione warzywa, wędliny czy inne składniki. Świetnie sprawdzi się tutaj pokrojona papryka, starta cukinia, podsmażone pieczarki czy siekany szczypiorek. Jeśli natomiast nie macie pod ręką świeżych składników z warzywniaka, ciekawą opcją będą też produkty z puszki lub słoika, takie jak czarne lub zielone oliwki, suszone pomidory lub kukurydza konserwowa. To właśnie ta dowolność jest najlepszą stroną tego szybkiego i taniego dania, gdyż można tu wrzucić niemal wszystko, czyszcząc w ten sposób lodówkę i szafki z zalegających resztek.

Zapiekanka jajeczna - przepis podstawowy

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

2. W tym czasie mieszamy w misce jajka z mlekiem i przyprawami. Na koniec dorzucamy starty ser i wszystko jeszcze raz łączymy.

3. Gotową masę przelewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na około 20 minut.