Śniadaniowa zapiekanka z quinoa to ciekawa alternatywa dla owsianki. Ponadto skrywa w sobie wiele zdrowych składników. Główną rolę odgrywa tutaj fantastyczna, a tak często niedoceniana komosa ryżowa. Okazuje się, że ten cenny składnik powinien na stałe zagościć w naszej diecie. 

Śniadaniowa zapiekanka z quinoa i właściwości komosy ryżowej

Śniadaniowa zapiekanka z quinoa odznacza się nie tylko wspaniałym smakiem, ale również jest lekka i zdrowa. Wchodząca w jej skład komosa ryżowa stanowi cenne źródło magnezu, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B. Ponadto zawiera również nienasycone kwasy tłuszczone i odznacza się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym. Nic więc w tym dziwnego, że to pochodzące z Ameryki Południowej pseudozboże, nazywane jest często złotem Inków.

Jak przygotować śniadaniową zapiekankę z quinoa?

Zapiekanka z komosy ryżowej to wyjątkowe danie, które nie zawiera w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym bez problemu mogą po nią sięgać weganie. Ponadto nie znajdziecie w niej również grama glutenu. Potrawę serwuje się najczęściej na śniadanie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać ją na kolację bądź deser. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na śniadaniową zapiekankę z quinoa. Do jej wykonania potrzebujecie tylko:

  • 2 dojrzałe banany
  • ¼ szklanki masła orzechowego (niesolonego)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka quinoa 
  • 2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mieszanych jagód 

Na początku piekarnik rozgrzejcie do 200°C. W międzyczasie pokryjcie niewielką ilością oliwy prostokątne naczynie żaroodporne.
Następnie obierzcie banany i przełóżcie je do miski. Owoce rozdrobnijcie za pomocą miksera do otrzymania masy o jednolitej konsystencji. 
W garnku podgrzewajcie mleko migdałowe, aż zacznie wrzeć. Wlejcie je do miski z bananem. Następnie dodajcie masło orzechowe, nasiona chia, komosę ryżową, cynamon oraz połowę jagód. Całość dokładnie wymieszajcie i przelejcie do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia. 
Mieszankę z komosą ryżową posypcie pozostałą ilością owoców. Przykryjcie naczynie żaroodporne folią aluminiową i wstawcie je do piekarnika na ok. 50 minut. Śniadaniowa zapiekanka z quinoa wspaniale smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu.