Gołąbki to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Tradycyjnymi składnikami farszu jest mięso mielone, ryż lub kasza oraz inne dodatki, np. cebula, grzyby i różnego rodzaju przyprawy. W zależności od regionu Polski przygotowuje się ją jednak nieco inaczej. Można je podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym. Co zrobić, żeby ułatwić sobie ich zrobienie? Będzie szybko i bardzo prosto.

Jak szybko przygotować liście kapusty na gołąbki?

Przed zrobieniem gołąbków często zniechęca nas fakt, że trzeba żmudnie odrywać liście kapusty. Jest to czasochłonne i męczące. Istnieje jednak sposób, dzięki, któremu z łatwością poradzicie sobie z tym problemem. Co dokładnie należy zrobić?

  1. Umieśćcie kapustę w misce.
  2. Najpierw musicie wykroić z kapusty środek. Użyjcie do tego noża, następnie możecie pomóc sobie łyżką, wydrążając warzywo.
  3. Do powstałej dziurki wsypcie 100 g soli.
  4. Kapustę razem z miską owińcie szczelnie folią spożywczą.
  5. Wstawcie na 15 minut do kuchenki mikrofalowej.
  6. Po tym czasie odwińcie kapustę z folii.
  7. Za pomocą łyżki pozbądźcie się z jej środka soli.
  8. Gdy to zrobicie – liście bez problemu będą odchodzić od główki.

Jak wybierać kapustę na gołąbki?

Pamiętajcie, że kapusta na gołąbki powinna być odpowiednio duża i dość luźna. Potrzebne są okazałe liście, w które z łatwością zawiniecie farsz. Muszą być także dość cienkie, bez grubych licznych nerwów.

Im kapusta będzie delikatniejsza, tym gołąbki wyjdą smaczniejsze. Najpierw musicie pozbyć się wierzchnich, grubych liści, nie musicie jednak ich wyrzucać – wiele gospodyni wykłada nimi garnek. Bardzo smaczne wyjdą gołąbki z kapusty włoskiej, pekińskiej oraz czerwonej.