Gołąbki są smaczną i typowo polską potrawą. Kapusta i mięso to idealne połączenie, jednak Ewa Wachowicz udowadnia, że to danie może smakować jeszcze lepiej. A to za sprawą 1 składnika. Choć wszyscy go uwielbiamy, to raczej nikomu nie kojarzy się on właśnie z gołąbkami.
Pomysł na gołąbki z ziemniakami
W liście kapusty można zawinąć różne farsze. Propozycja Ewy Wachowicz na tę potrawę uwzględnia 1 składnik, który my, Polacy, bardzo lubimy. Mowa o ziemniakach. Z powodzeniem zastąpią one mięso mielone.
Gołąbki zrobione tą metodą będą też doskonałe dla osób, które nie jedzą mięsa. Żeby urozmaicić jeszcze bardziej ich smak – możecie podać je z boczkiem i kwaśną śmietaną.
Przepis na gołąbki według Ewy Wachowicz
Potrzebne składniki:
- kapusta włoska
- 1 kg ziemniaków
- bulion jarzynowy
- 6 łyżek kaszy manny lub mąki
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 2 jajka
- masło (będzie potrzebne do smażenia).
Sposób przygotowania:
- Zacznijcie od pokrojenia cebuli w drobną kosteczkę. Później usmażcie ją na maśle.
- Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce o drobnych oczkach i wymieszajcie z podsmażoną cebulką, a także jajkami, kaszą manną lub mąką oraz przyprawami.
- Obgotujcie kapustę w osolonej wodzie, żeby zmiękła.
- Oderwijcie liście i poodcinajcie od nich nożem twarde części.
- Liście kapusty nadziejcie farszem ziemniaczanym i starannie złóżcie gołąbki.
- Ułóżcie je na blaszce tak, żeby ściśle do siebie przywierały i przykryjcie je kolejnymi liśćmi.
- Gołąbki pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusza lub duście przez ok. 40 minut pod przykryciem (z dodatkiem odrobiny bulionu lub wody).
- Tak przyrządzone gołąbki podajcie z sosem pomidorowym lub sosem grzybowym.