Gołąbki są smaczną i typowo polską potrawą. Kapusta i mięso to idealne połączenie, jednak Ewa Wachowicz udowadnia, że to danie może smakować jeszcze lepiej. A to za sprawą 1 składnika. Choć wszyscy go uwielbiamy, to raczej nikomu nie kojarzy się on właśnie z gołąbkami.

Pomysł na gołąbki z ziemniakami

W liście kapusty można zawinąć różne farsze. Propozycja Ewy Wachowicz na tę potrawę uwzględnia 1 składnik, który my, Polacy, bardzo lubimy. Mowa o ziemniakach. Z powodzeniem zastąpią one mięso mielone.

Gołąbki zrobione tą metodą będą też doskonałe dla osób, które nie jedzą mięsa. Żeby urozmaicić jeszcze bardziej ich smak – możecie podać je z boczkiem i kwaśną śmietaną.

Przepis na gołąbki według Ewy Wachowicz

Potrzebne składniki:

  • kapusta włoska
  • 1 kg ziemniaków
  • bulion jarzynowy
  • 6 łyżek kaszy manny lub mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • masło (będzie potrzebne do smażenia).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijcie od pokrojenia cebuli w drobną kosteczkę. Później usmażcie ją na maśle.
  2. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce o drobnych oczkach i wymieszajcie z podsmażoną cebulką, a także jajkami, kaszą manną lub mąką oraz przyprawami.
  3. Obgotujcie kapustę w osolonej wodzie, żeby zmiękła.
  4. Oderwijcie liście i poodcinajcie od nich nożem twarde części.
  5. Liście kapusty nadziejcie farszem ziemniaczanym i starannie złóżcie gołąbki.
  6. Ułóżcie je na blaszce tak, żeby ściśle do siebie przywierały i przykryjcie je kolejnymi liśćmi.
  7. Gołąbki pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusza lub duście przez ok. 40 minut pod przykryciem (z dodatkiem odrobiny bulionu lub wody).
  8. Tak przyrządzone gołąbki podajcie z sosem pomidorowym lub sosem grzybowym.