Latem zasmażane buraczki, kapusta czy marchewka z groszkiem ustępują miejsca na talerzu ogórkom małosolnym. To właśnie ten dodatek do obiadu króluje przez cały ciepły sezon i w kółko nastawiamy kolejne partie do kiszenia. Jeśli wy też jesteście miłośnikami małosolnych, następnym razem zastąpcie liść laurowy innym zielonym dodatkiem. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.
Jak zrobić ogórki małosolne, żeby były jeszcze lepsze?
Przepis na ogórki małosolne to jedna z najprostszych receptur, gdyż potrzebujemy tylko świeżych, jędrnych warzyw, wody, soli i przypraw. Jeśli chodzi o te ostatnie, zazwyczaj wybieramy czosnek, gałązki kopru, korzeń chrzanu i liść laurowy, jednak warto podkręcić ten podstawowy zestaw pewnym dodatkowym składnikiem. Otóż zwykły suszony listek laurowy, można zastąpić świeżym liściem winogron, który nie tylko doda znacznie więcej smaku, ale i zapobiegnie wiotczeniu ogórków. Wystarczy już jeden liść, a wasze małosolne będą intensywne w smaku i aromacie, a do tego maksymalnie chrupiące.
Inne liście, które warto wykorzystać do przetworów
Co więcej, liście winogron można stosować zamiennie z innymi listkami z różnych innych drzew. Do wszystkich warzywnych przetworów, nie tylko tych z ogórków, świetnie sprawdzą się również liście malin lub czarnej porzeczki, które dodają kiszonkom aromatu i wpływają na ich jędrność.
Kolejnym świetnym dodatkiem do słoika prosto z drzewa są liście dębu, zawierające cenne garbniki, które gwarantują jędrność i twardość przetworów. Dodanie takiego liścia będzie więc namiastką dębowej beczki, w której dawniej kisiło i przechowywało się warzywa. Nie jest to przypadkowy wybór, gdyż dąb ma właściwości konserwujące, więc pozwalało to przechowywać żywność przez wiele miesięcy.

















