Aby cieszyć się smakiem i zapachem koperku przez cały rok, zwykle siekamy go i wrzucamy do zamrażarki, jednak jest jeszcze inna sprytna metoda. Wystarczy wziąć słoik i pewien tani składnik z kuchennej szafki, a tak przechowywany koper będzie zachwycał swoim smakiem nawet przez rok. Zobaczcie, jak to zrobić i koniecznie przetestujcie ten trik w tym roku. 

Jak zrobić koperek do słoików na zimę?

Wszyscy wiemy, że sól to jeden z najpopularniejszych naturalnych środków konserwujących, ale nie każdy słyszał o tym, żeby zasypać nią koperek na zimę. Tymczasem to genialny patent, który pozwala na przechowywanie ziół przez długie miesiące. Wystarczy więc posiekać 5 dużych pęczków koperku i zasypać je w słoiku 250 g soli kamiennej niejodowanej. Ten tani składnik, który każdy z nas ma w kuchni sprawi, że delikatne gałązki koperku zachowają swój aromat i wyrazisty smak.

Ważne jednak, aby układać koper i sól naprzemiennie, kończąc na warstwie soli. Teraz wystarczy już tylko szczelnie zamknąć wieczko słoja i włożyć naczynie do lodówki. To tak proste, a takie skuteczne, że każdy powinien znać ten myk.

Jak zamrozić koperek?

Jeśli nie chcecie zasypywać koperku solą, możecie oczywiście wybrać tradycyjne mrożenie. Tutaj też jest jednak kilka możliwości, gdyż zioła można zamrozić:

  • w plastikowych pojemnikach

To najbardziej klasyczny sposób mrożenia ziół jednak warto pamiętać tu o 2 rzeczach. Po pierwsze, koperek musi być wcześniej jak najbardziej osuszony, aby miał możliwie mało wilgoci. Po drugie, pakując go, należy usunąć z pojemnika jak najwięcej powietrza.

  • w foremkach na lód 

Wystarczy drobno posiekać koperek, a następnie przełożyć go do wgłębień na kostki lodu i zalać oliwą lub olejem. Tak przygotowany koperek świetnie sprawdzi się do wrzucenia na patelnię czy do garnka.