Jeśli lubicie wszelkiej maści jabłeczniki i szarlotki pod kruszonką, musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Połączenie jabłek i płatków owsianych jest pyszne i zdrowe. A o dodatkowe kalorie nie musicie się martwić. To bardzo dietetyczny deser.

"Dwa jabłka dziennie trzymają lekarza z daleka ode mnie" - to stare powiedzonko ma w sobie ziarno prawdy.
Oprócz wspaniałego smaku i wielości zastosowań w kuchni jabłka zawierają ponad 20 rozmaitych składników mineralnych, makro- i mikroelementów. Maja w sobir sporo witaminy C, która wspiera system odpornościowy i jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów (dwa jabłka pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Błonnik w postaci pektyn neutralizuje i wymiata toksyny z układu pokarmowego i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. A potas wpływa korzystnie na gospodarkę organizmu, obniża ciśnienie. Magnez i witamina A wzmacniają układ nerwowy. Ta kombinacja składników sprawia, że jabłka skutecznie zapobiegają wielu chorobom: miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu, nowotworom jelita grubego.  Nawet osoby, które mają problem z trawieniem surowych jabłek, z powodzeniem mogą je jeść pieczone, duszone, albo w innej postaci po obróbce cieplnej.

Płatki owsiane nie musimy chyba nikomu zachwalać. To skarbnica wielu wartości odżywczych, do których zaliczyć można między innymi witaminę E, zwaną witaminą młodości, która, jako silny przeciwutleniacz odgrywa kluczową rolę w walce z wolnymi rodnikami, hamując procesy starzenia się komórek, witaminy z grupy B regulujące pracę układu nerwowego, cynk, żelazo, magnez, potas, wapń i miedź. Owies jest również bogaty w białko i błonnik oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Połączenie tych dwóch składników w jednym pysznym deserze zapewni wam dobre samopoczucie i sporą dawkę zdrowia. Posmakuje każdemu domownikowi.

Deser jabłkowy pod kruszonka z płatków owsianych

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki mieszanki posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki daktyli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st.
  2. Obierzcie cienko jabłka i pokrójcie w mała kostkę. Na patelnię wlejcie odrobinę wody i wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier, cynamon oraz mieszankę daktyli. Duście razem ok. 15 minut.
  3. W oddzielnym rondelku rozpuśćcie masło, dodajcie miód i dosypcie płatki owsiane i posiekane orzechy.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóżcie podsmażone jabłka a na nich wysypcie mieszankę płatków i orzechów.
  5. Pieczcie 20-25 minut, aż do zrumienienia się płatków.

Deser wspaniale smakuje na gorąco, ale można go też zostawić na drugi dzień i zjeść na śniadanie.