Maliny, borówki, agrest czy truskawki. Wszystkie owoce jagodowe będą przepyszne. Nie musicie się ograniczać - gdy będzie sezon na nektarynki czy brzoskwinie, deser wyjdzie jeszcze lepszy. Do tego przepisu warto użyć paczki płatków owsianych typu górskiego, które zawierają więcej właściwości odżywczych niż te błyskawiczne. Będą także lepiej chrupać i utworzą pyszną warstwę kruszonki z wierzchu. Poniżej znajdziecie poradę, jaki tłuszcz do kruszonki najlepiej wybrać oraz przepis, który powala smakiem i zapachem.

Jaki tłuszcz najlepiej wybrać do kruszonki z płatków owsianych?

Tłuszcz do kruszonki powinien być najlepiej w konsystencji stałej. Dzięki temu łatwiej uformujecie zgrabną kulkę, a następnie rozprowadzicie płatki po powierzchni owoców. Zastanawiacie się, jakie ma znaczenie jego wybór? To przede wszystkim pozwala na uzyskanie nieprzeciętnego smaku, który pomoże podkreślić wyjątkowość deseru.

Dobrym pomysłem jest użycie masła, najlepiej tego o zawartości tłuszczu minimum 83%. Będzie pachnąca, kremowa oraz taka, która nawiązuje do najlepszych ciast drożdżowych z dodatkiem kruszonki. Innym składnikiem jest smalec - dzięki niemu uzyskacie chrupkość, której nie zagwarantuje żaden inny tłuszcz. Świetnie wiąże składniki, jednak niektórzy go unikają, dlatego tym polecamy olej kokosowy - może być rafinowany, gdyż będzie podlegał wypieczeniu. Jego aromat i smak podkreśli smak owoców i płatków.

Jak zrobić owoce pod owsianą kruszonką?

Wybierzcie szklane lub ceramiczne naczynie, które pozwoli na lepsze rozprowadzenie składników. Może być także patelnia żeliwna, którą można włożyć w całości do piekarnika.

Składniki:

  • 500 g malin, agrestu, truskawek i borówek,
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. Owoce przepłuczcie pod bieżącą wodą i zamoczcie w misce z wodą i sodą oczyszczoną. Następnie ponownie umyjcie.
  2. Delikatnie zmielone płatki wymieszajcie z masłem, miodem i solą.
  3. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni Celsjusza.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóżcie owoce i przykryjcie równomiernie kruszonką.
  5. Zapieczcie całość w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Po upieczeniu możecie od razu podawać lub poczekać, aż przestygnie. Świetnie smakuje w akompaniamencie gałki lodów waniliowych.