Będąc w gościach u rodziny czy znajomych często spotykamy na stole przeróżne sałatki na bazie warzyw i nie tylko. Pojawiają się w nich też ryż, makaron, przeróżne mięsa, a nawet ryby i owoce morza. Kombinacji smakowych są setki, jednak zamiast eksperymentować z nowymi recepturami, warto postawić na sprawdzony przepis, a takim właśnie jest sałatka bankietowa. Zobaczcie, jak łatwo się ją robi i jak genialnie smakuje, a od razu ją pokochacie.
Sałatka bankietowa - konkurent dla gyrosa
Jak zrobić sałatkę bankietową? Ten przepis jest prostszy nawet od popularnego gyrosa, bo nie wymaga przekładania równych warstw, a jedynie wymieszania wszystkiego w jednej misce. Co jest potrzebne do sałatki bankietowej? Przydadzą się pierś z kurczaka, kukurydza z puszki, rzodkiewka, ogórki konserwowe, por oraz papryka. Do tego prosty sos z majonezu i zieleniny oraz garść przypraw i gotowe. Zobaczcie dokładne proporcje i zapiszcie ten przepis na kolejną imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół.
Będzie się świetnie prezentować w tych miseczkach:
Sałatka bankietowa - przepis
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- biała część pora
- 4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- pół pęczka natki pietruszki
- papryka słodka i ostra
- czosnek granulowany
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, a następnie dokładnie obtaczamy w soli, pieprzu, papryce słodkie i ostrej oraz czosnku. Tak przyprawione mięso odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie myjemy i kroimy w drobną kostkę paprykę, ogórki oraz rzodkiewkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, a pora drobno siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski. Dodajemy majonez, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy zamarynowanego wcześniej kurczaka. Kiedy będzie już złocisty z każdej strony, lekko go studzimy, a następnie dorzucamy do miski z sałatką i wszystko ponownie mieszamy. Gotowa sałatka bankietowa najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, gdy wszystkie smaki dobrze się przegryzą.