Będąc w gościach u rodziny czy znajomych często spotykamy na stole przeróżne sałatki na bazie warzyw i nie tylko. Pojawiają się w nich też ryż, makaron, przeróżne mięsa, a nawet ryby i owoce morza. Kombinacji smakowych są setki, jednak zamiast eksperymentować z nowymi recepturami, warto postawić na sprawdzony przepis, a takim właśnie jest sałatka bankietowa. Zobaczcie, jak łatwo się ją robi i jak genialnie smakuje, a od razu ją pokochacie.

Sałatka bankietowa - konkurent dla gyrosa

Jak zrobić sałatkę bankietową? Ten przepis jest prostszy nawet od popularnego gyrosa, bo nie wymaga przekładania równych warstw, a jedynie wymieszania wszystkiego w jednej misce. Co jest potrzebne do sałatki bankietowej? Przydadzą się pierś z kurczaka, kukurydza z puszki, rzodkiewka, ogórki konserwowe, por oraz papryka. Do tego prosty sos z majonezu i zieleniny oraz garść przypraw i gotowe. Zobaczcie dokładne proporcje i zapiszcie ten przepis na kolejną imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół.

Będzie się świetnie prezentować w tych miseczkach:

Sałatka bankietowa - przepis 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • biała część pora
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki majonezu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • papryka słodka i ostra
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, a następnie dokładnie obtaczamy w soli, pieprzu, papryce słodkie i ostrej oraz czosnku. Tak przyprawione mięso odstawiamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie myjemy i kroimy w drobną kostkę paprykę, ogórki oraz rzodkiewkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, a pora drobno siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski. Dodajemy majonez, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. 

Na rozgrzanym oleju podsmażamy zamarynowanego wcześniej kurczaka. Kiedy będzie już złocisty z każdej strony, lekko go studzimy, a następnie dorzucamy do miski z sałatką i wszystko ponownie mieszamy. Gotowa sałatka bankietowa najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, gdy wszystkie smaki dobrze się przegryzą.