Marchewka do obiadu najczęściej kojarzy wam się z tą tartą do surówki? A może jako gotowana i zasmażana z odrobiną mąki? Bez względu na to, jaką formę wybierzecie, warto pokusić się o pewne urozmaicenie. Dzięki temu zyskacie kolejny ciekawy sposób na jej przyrządzenie. To idealny sposób na to, aby wykorzystać nadprogramowe marchewki zalegające w lodówce. Sprawdźcie, jak zrobić to danie krok, po kroku.

Jak zrobić zapiekaną marchewkę z parmezanem?

Wybierzcie wcześniej większe naczynie do zapiekania lub formę, w której zmieścicie pokaźną ilość pysznej marchewki. Może być to głębokie naczynie, gdyż zebrane soki podczas pieczenia mogą być użyte jako sos do polania lub baza do innego dania.

Składniki:

  • 1,5 kilograma marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę wyszorujcie za pomocą zmywaczka  i dokładnie obierzcie ze skórki.
  2. Pokrójcie je na mniejsze kawałki, najlepiej w słupki.
  3. Natrzyjcie masłem i posypcie tymiankiem.
  4. Ząbek czosnku zetrzyjcie i wymieszajcie z marchewką, pozostałe dwa wyłóżcie na blachę wysmarowaną oliwą z oliwek.
  5. Całość posypcie natką pietruszki i parmezanem.
  6. Dokładnie wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem.
  7. Pieczcie w naczyniu żaroodpornym przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  8. Jeżeli lubicie wędzony posmak, wystarczy wrzucić kilka plasterków surowego, cienkiego boczku, aby uzyskać bombowy efekt.

Ważne: pamiętajcie, aby w czasie pieczenia sprawdzać, czy końcówki marchewek się nie przypalają. Najbezpieczniej ułóżcie naczynie na niższej kratce, aby mieć pewność, że nie znajdują się bezpośrednio pod grzałką.

Jaką marchewkę najlepiej wybrać do pieczenia?

Marchewka do zapiekania powinna być twarda i jędrna. Nie wykorzystujcie tej, która jest zwiędnięta. Warto upewnić się, czy nie nosi śladów pleśni. W przeciwnym wypadku należy ją od razu wyrzucić. Karotka, która występuje w postaci baby będzie ciekawym pomysłem zwłaszcza dla dzieci.

Możecie pokusić się o wybór kolorowych odmian, dostępnych na przełomie jesieni. Są to fioletowe marchewki, których barwa przechodzi w niebiesko-czarną. Pięknie prezentują się w kontraście do tych tradycyjnych. Dobrym kompanem dla marchewek jest pietruszka, która idealnie smakuje w pieczonej wersji.