Mole spożywcze to popularny problem, którego wszyscy chcemy się wystrzec, gdyż jeden osobnik może błyskawicznie przemienić się w ogromną chmarę owadów latających po całej kuchni. Na szczęście jest banalnie prosty sposób, dzięki któremu możecie zabezpieczyć szafki i szuflady przed tym nieprzyjemnym problemem. Wystarczy włożyć tam bardzo popularny i tani produkt. 

Skąd się biorą mole spożywcze?

Wbrew pozorom mole spożywcze wcale nie pojawiają się przez brud w kuchni. Najczęściej po prostu przynosimy je ze sklepu, nawet w produktach, które są w szczelnych opakowaniach. Wszystko dlatego, że larwy tych owadów mogą przegryzać foliowe opakowania i w ten sposób dostawać się do ich wnętrza. Jeśli tak się stanie, łatwo już o prawdziwą inwazję tych szkodników, bo jedna samica może złożyć aż kilkaset jajeczek, z których szybko wykluwają się kolejne dziesiątki moli. Aby zabezpieczyć się przed takim scenariuszem, warto więc zadziałać z wyprzedzeniem i włożyć do szafek pewien naturalny odstraszacz.

Jak szybko pozbyć się moli z domu?

Aby uniknąć inwazji moli spożywczych w kuchni, wystarczy włożyć do szafek i szuflad odrobinę lawendy. Wielu z nas kojarzy ten sposób z babcinych szaf, ale okazuje się, że ta roślina sprawdza się nie tylko w przypadku moli odzieżowych, ale i spożywczych. Jak lawenda działa na mole? Jej zapach skutecznie odstrasza te owady i działa nawet do 6 miesięcy, więc nie będziecie musieli często jej wymieniać. 

Lawenda na mole spożywcze - stosowanie

Aby przygotować naturalny odstraszacz moli z lawendy, można oczywiście po prostu włożyć jej gałązki do kuchennych szafek i szuflad, jednak warto wcześniej odpowiednio ją opakować, aby nie sypała nam się do żywności. W tym celu najlepiej sprawdzi się lniany woreczek lub nawet kawałek zwykłej gazy. Lawendę owijamy w gazę, tworząc małą sakiewkę, związujemy na górze i gotowe.